כדורסל בשבת

חדשות כיפה חברים מקשיבים 30/07/06 13:39 ה באב התשסו

שאלה

שלום וברכה!כל שבת אני משתעמם!

אין לי מה לעשות עד שאני הולך לבני עקיבא!

אז רציתי לדעת אם מותר לשחק כדורסל בשבת?

תודה.

תשובה

שואל יקר שלום רב, כאב לקרוא בשאלתך את המילים 'אין לי מה לעשות עד שאני הולך לבני עקיבא!'. אך שמחתי שאתה ישר שואל ומתעניין.

מחבר הספר 'שמירת שבת כהלכתה' בנושא 'משחקים בשבת ויו"ט' (פרק ט'ז) פותח את במילים הבאות:
"כל הדינים המובאים בפרק זה אמורים לגבי ילדים שלמטה מגיל בר מצוה (או בת מצוה) בלבד , ואילו אחרי עוברם גיל זה , ודאי רצוי שימנעו עצמם ממשחק בשבת יום טוב כי השבת חמדת הימים לעונג ניתנה עונג רוחני מעין עולם הבא וכל המכבדו מעשות בו דרכיו - נותנים לו נחלה בלי מצרים."
הקדמה זו נוגעת לכל סוגי המשחקים גם אלו שאין בהם איסור כזה או אחר מבחינת מלאכה מלבד המשחק עצמו. כמובן שנשאלת השאלה: אם לא ישחקו, מה יעשו במקום? האם ילמדו את פרשת השבוע? ומי אומר שפטפוט או שינה במשך שעות ארוכות מנוגדים לאוירת שבת פחות מאשר משחק כדור?
ומצאנו בגמרא (ירושלמי תענית ד', ב') שלא חרבה טור-שמעון [שם מקום] אלא על ששיחקו כדור בשבת". נשמע מוגזם?! האם העובדה ששחקו בכדור בשבת מצדיקה את חורבנה של העיר?!
לכן, יש להסביר, שהמשחק בשבת מבטא עובדה מהותית יותר: האדם המשחק - בכלל לא מבין מה היא שבת, לשם מה נועדה ומה הן מטרותיה. בכך הוא מראה שהוא מקפיד בדביקות שלא לעבור על איסור כזה או אחר אבל הכל חיצוני. הוא לא מבין מאיפה כל זה נובע ולמה זה חשוב.

הדיון לגבי משחק כדורסל בשבת אם מותר או אסור, נוגע למשחק של ילדים להנאתם. ופוסקים רבים התירו.
אך לגבי שאר האנשים, ובודאי שלא ראוי ואף לא רצוי לבלות את השעות היקרות של יום שבת-קודש במשחקים.

[* לסיכום:]
לא נתנה שבת אלא:
- למנוחת הנפש כמו גם למנוחת הגוף.
- לסיכום של השבוע החולף, סיכום יצירתי שמוביל למסקנות מעשיות,
- למפגש משפחתי עמוק של שיח והדברות.
- השש"כ מתיר לשחק בשבת רק לילדים פחותים מגיל מצווה.
על כן, יש לאסור משחקים שאינם משחקים בדרך ארעאי, ובודאי משחקים הגובלים באיסורי שבת.

אני מאחל לך שבזכות הכנות בשאלתך זו והרצון לברר וללמוד, תזכה שאור השבת ומהות השבת תשרה עליך בכל שבת ושבת לחיים טובים ולשלום. ומתוך כך, נזכה כל עם ישראל, לטעום את טעם השבת, ונראה בביאת גואל במהרה בימינו אמן.
שבת שלום,
שלמה,
shlomo@makshivim.org.il

[קישורים נוספים]
כדור סל לילדים בשבת: http://forum.bgu.co.il/lofiversion/index.php?t27776.html
עוד: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=87907
עוד: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=85184
עוד: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=42342