ישיבת הסדר או צבא רגיל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 03/10/02 22:59 כז בתשרי התשסג

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב,

שלום רב,

כבר זמן רב אני מתלבט אם לשרת במסגרת ה"הסדר", היינו, עם בני ישיבות, או לשרת בנפרד ממסגרת זו.

הנטיות לכאן ולכאן:

במידה ואשרת במסגרת ה"הסדר", לא אתמודד לעולם (כמעט) עם אותם שמכונים חילוניים (שהרי, אנו, הדתיים, לצערנו, חיים ב"בועה" פרטית שבה שותפים כמעט רק אלו שחושבים ומתנהגים כמונו...) ושירותי הצבאי יהיה צבאי נטו, כלומר אשרת את המדינה בדיוק כמו שעושה כל חקלאי ופעול בניין בשירותו.

אבל, האם אין אני מחוייב כלל להתמודד? או להשפיע?

במידה ואשרת עם שאינן שומרי תורה ומצוות, הקושי יהיה רב, פריצות, דיבורים אסורים והתנהגות בהתאם יהיו לדבר שבשגרה, אבל, במידה ואצליח להתחבר בצורה נכונה אפילו לאחד מחברי כיתתי אצליח להבהיר לעצמי ואולי אפילו לו מהי רמתי האמונית ומה נפלאה היא האמונה והיהדות.

רגע, אולי עצם זה שלי יש אפשרות לבחור אם לשרת שירות מקוצר או שלוש שנים נוגד את ההשתתפות שלי בגורל כלל העם (ואני לא מדבר על לימוד התורה, שכן לימוד התורה משפיע אף יותר על הצלחת האומה, אבל, אולי אנחנו צריכים להיות יותר: ללמוד שנה-שנתיים ולשרת שלוש כמו כולם?)

שהרי אדם אחר לא יכול לבחור לימוד במוסדות להשכלה גבוהה (בעיקרון) על פני שירתו הצבאי?

זהו.

אודה אם הרב יוכל להעלות את הנושא גם בישיבת ההסדר בצפת, בה אני משרת ולומד...

רוב תודות.

תשובה

בס"ד

בכדי לענות על שאלתך צריך להבהיר מהי המטרה של השירות הצבאי? האם המטרה היא קשר עם הציבור החילוני או הגנה על העם
?
נכון הוא שרוב הזמן של הצבא הוא עסוק באימונים ובשמירה ולפעמים תוך כדי שיעמום ארוך ארוך. אבל יש רגעים או שעות או ימים שבהם העם נדרש להלחם בכל מרצו וכוחו. לפי הכשרון שיתגלה בזמן הזה יקבע גורל חיים של עם שלם למשך דור שלם או יותר.

בזמן השמירה או בזמן האימונים לא רואים בדרך כלל כיצד מצילים חיים? אבל כל אחד יודע היטב כי הדבר המשעמם הזה שנקרא שמירה או אימון - משפיע השפעה מכרעת על חיי העם הזה.

אחרי ההקדמה הארוכה והפשוטה הזו יותר קל לענות לך: לך למקום שבו אתה יכול יותר לחזק את יכולת הלחימה שלך!!
הצבא לא נועד להחזיר אנשים בתשובה.
הצבא לא נועד להבהיר מה נפלאה היא האמונה והיהדות!!

אם זה קורה דרך אגב - מה טוב. אבל השיקול המכריע הוא יכולת הלחימה.
ו"יכולת הלחימה" נפגעת קשות כאשר יש "פריצות, דיבורים אסורים והתנהגות בהתאם". אפשר להסביר בקלות רבה למה זה כך - אבל זה כך!!

לכן למען ה' ולמען הצבא ולמען עם ישראל - לך למסגרת שירות עם הסדר.

אגב - גם שם יש הרבה מאוד חילונים. וגם שם אתה יכול לעשות קידוש ה' וגם שם אתה יכול להראות לעצמך לחילונים ולחברה הדתיים ומה נפלאה היא האמונה והיהדות.

לשאלתך השניה האם לשרת שנה וארבע חודשים או שלוש שנים?

אין עליך להתאמץ יתר על המידה. הצבא החליט שיותר טובים לו חיילים לחצי זמן שיודעים למה ועל מה הם נלחמים, מאשר חיילים לשלוש שנים שלא יודעים מה הם עושים בצבא.

אם אני הייתי רמטכ"ל ואם היתה אפשרות לצבא להפוך את כל היחידות להסדר - הייתי עושה זאת בשמחה.