יחס לערבים

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 15/07/07 07:50 כט בתמוז התשסז

שאלה

שלום רב,

האם כלפי גויים (ערבים בפרט- אוייבנו המובהקים בתקופה זאת), "מוטב להיכשל באהבת חינם מאשר בשנאת חינם" (כדברי הרב קוק)?

תשובה

בע"ה
שלום רב,
אמירתו של הרב זצ"ל נאמרה כלפי מי שאנחנו מצווים באהבתו, אלא שיש לנו גם סיבה לדחתו בגלל מעשיו וכד' ואם כך יש לנו כלפיו יחס כפול, אהבה ורגש של חיבור מחד , ודחיה מצד שני, בזה אמר הרב שמוטב להיכשל באהבת חינם מאשר בשנאת חינם.
לגבי אויבים - איננו מצווים לאהוב אותם, ובפרט מי שנמצא בצבא וכד' שעל מנת להילחם טוב, צריך להטמיע בליבו את העוול הגדול שהם עושים לעם ישראל, ומתוך כך יוכל להילחם בהם ללא התייפיפות נפשית מעוותת, ולכן צריך לחזק את רגש הדחיה שיש לו מהם.
אבל מי שאינו בהגדרה הזו, אלא חי במציאות שבה אנחנו חיים ביום יום זה לצד זה במדינה שלנו, אין סיבה שיעמיק את שנאתו כלפיהם, אלא אדרבא יתייחס אליהם בכבוד בו ראוי להתייחס לכל אדם באשר הוא אדם.