חולצה של "אני קונה רק מיהודים!"

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 03/08/03 10:53 ה באב התשסג

שאלה

ב"ה

לכבוד הרב, חודש טוב ומבורך!

לאחרונה ראתי חולצות שרשום עליהם:

"אני קונה רק מיהודים".

1)האם טוב לקנות כזאת חולצה?

2)מה הכתוב בעצם מחי'יב אותי, הרי כל דבר כמעט לא מיוצר בארץ? האם הכוונה היא רק לקנות מחנות שהמוכר בה יהודי או שהיא גם תוצרת ישראל?

ואם קניתי ת'חולצה, האם עלי להחליף את כל הבגדים הישנים שלי שהם תוצרת חוץ שקניתי מגוי, או שמא איני צריך, כי קניתי אותם לפני שחלטתי לקנות רק מיהודים?

בתודה רבה, וסליחה על השאלה הארוכה..

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

היהדות מחנכת אותנו לעשיה אמיתית .כנה ,זכה וברה.
ובדרך כלל עשיה כזו לא מפרסמים כי היא מפרסמת את עצמה ובודאי לא לפרסם על חולצה דבר שיש בו כדי לקומם את האדם בעצמו על עצמו שהרי יש כמה וכמה פריטים אצלינו בבית שנקנו לא מיהודים.וכן יש בזה לקומם את הסביבה על האדם בבחינת "ראו בן פוטי זה שחולצתו שעל ליבו מכרזת שהוא קונה רק מיהודים ונעליו הם מתוצרת סין" וכך הופך האדם את עצמו לצחוק בעיני עצמו ובעיני הבריות.

**זה טוב מאוד ואף יש בזה מצווה (כמה מצוות)לקנות מיהודים .
**זה טוב שאדם רוצה לשכנע אחרים לקיים מצה זו.
ואם הכוונה מאוד רצויה אז הפרסום על החולצה הוא לא רצוי.והוא פוגם בעשיה .

יתכן שיש לחשוב על דרכים נבונות נכונות ו"שיווקיות"
שישכנעו את הציבור לקנות מיהודים ולקנות תוצרת הארץ "כחול לבן" .אולי בעזרת כתיבת מאמר מקיף משכנע וממצה אולי בעזרת דוגמא אישית אולי בעזרת יועץ שיווק אבל דרך החולצה זה נראה לי לא מתאים.
אגב אין איסור לקנות מנוכרים מטלטלין או אוכל יש איסור למכור להם קרקע משום " לא תחנם"
ואם יש אפשרות של קנית פירות וירקות מיהודי או מערבי כמובן שעדיף לקנות מיהודי שנאמר: "או קנה מיד עמיתך" ופירש רש"י שיש חובה לקנות מאחיך בני עמך ולא מעם אחר. ואם הוא יותר זול משליש והלאה מהמחיר מותר לקנות ממנו.

בברכה,

עוזיאל

.