הרבמב''ם

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 13/02/07 14:52 כה בשבט התשסז

שאלה

שלום רב

יש לי שאלה שמציקה לי קצת, אם תוכלו לענות לי עליה אני ישמח

הרמב"ם כותב שכל אדם הלומד תורה כל היום

ומתפרנס מהצדקה או מהתורה הרי זה חילול השם

ואין לו זכויות לעולם הבא מפני שאסור להנות מהתורה בעולם הזה,

איך זה מסתדר אם אברכים בישיבות שמקבלים כסף על זה שהם לומדים תורה?

תודה רבה!

תשובה

יש להשיב על כך מספר תשובות:
א. פוסקי הלכה רבים פסקו שלא כרמב"ם בנושא זה מסיבות רבות, חלקם מתוך אילוצי המציאות, וחלקם מתוך ראייה לכתחילית של כבוד התורה שהציבור נותן מכספו בכדי לתמוך בתלמידי חכמים ולפרנסם.
ב. קושיה זו לא קשה רק על אברכים, אלא על כל מערכת החינוך הממשלתית והפרטית, בה הממשלה מממנת את לימודי הקודש במוסדות מכספי הציבור. וכי מה בין תלמיד כיתה ד הזוכה לשיעורי תורה מכספי ציבור לבין אברך בן 25?
כנראה אנו בעצמנו סוברים כיום שלא כרמב"ם...
ג. בנוסף, כיום הענקת מלגות וכספים בכדי לתמוך בלימודים גבוהים קיימת בכל תחומי הדעת כולם, וכי מדוע שייגרע כוחה של תורה גם בנושא זה? וכי אדם החוקר בעיון יסודות הלכתיית ומשפטיים בתורה עוסק במחקר פחות חשוב מחברו החוקר משוואות לינאריות, או עניינים שונים במדעי החברה?

חשוב להעיר בשולי הדברים כי הדברים אמורים בלומדי תורה שתורמים ממרצם וזמנם להגדלת התורה, ללמוד וללמד. ואילו אדם ש'יושב אהלים' בלבד ומקבל על סמך שעות נוכחותו תשלומים, וודאי שמועל בתפקיד שהוטל עליו על ידי הציבור, ואין הדבר ראוי כלל ועיקר.
כללו של דבר, הדבר מסור ללב כל אברך שישקול את אברכותו בזהירות ובאחריות רבה.

עקיבא
(המשיב הינו אברך...)