שאלה
שלום!
רציתי לדעת מהו מקור האיסור להעתיק במבחנים, אמרו לי פעם שמי שמעתיק משקר לעצמו..? ואת האמת, לא ממש הבנתי את הכוונה..
אשמח לקבל תשובה, תודה..:)
תשובה
שלום!
שאלת מה האיסור המדוייק בהעתקה במבחנים. אני יכול לחפש ולהגיד לך פסוק זה או אחר אבל לא זאת הנקודה. ה' ציוה אותנו ללכת בדרכיו ולנסות לשאוף למדותיו. אחד מהדברים העיקריים שכלולים בזה, זה להיות בן אדם ישר. חז"ל כותבים שאחת מהשאלות ששואלים אותנו אחרי מאה ועשרים שנה היא "נשאת ונתת באמונה?" צריכים לא להעתיק לא בגלל שפוחדים שאולי יתפסו אותנו. גם לא רק בגלל שאסור. אלא שצריכים לחשוב על זה שלא נעתיק/נרמה כי אנחנו עמו של ה', וכל מי שמעתיק אמור להתבייש מעצמו.
אספר לך סיפור אישי על עצמי. כשהייתי בכיתה ו', ה"מנהג" בכיתה היה שכמה אנשים יכינו את שיעורי הבית והשאר יעתיקו מהם בהפסקה. חשבתי שזה בסדר גמור, אז כשמישהו ביקש ממני את המחברת שלי, נתתי לו בלי להסס. אחד מהמורות ראתה אותו מעתיק מהמחברת שלי ואמרה למורה שלנו, שדיברה עם ההורים שלי. ההורים שלי דיברו איתי ותהו איך יכולתי לעשות דבר כזה שמנוגד לכל הערכים שהם מנסים להעביר אלי. עד אז, גם אני לא בדיוק תפסתי את הנקודה שאני מנסה להסביר לך עכשיו. מהיום ההוא והלאה לא נתתי לדבר כזה לקרות בגלל הציפיות של ההורים שלי ממני (לאחר מכן התנהגתי ככה מעצם חשיבות העניין)
אנו צריכים לעבוד על עצמינו כדי לעשות דברים מסויימים (ולא לעשות דברים אחרים) מפני שאנו שואפים להיות אנשים ערכיים ומוסריים שמבקשים ללכת בדרכי ה' הישרים.
תודה על השאלה, אם יש לך שאלות נוספות, נשמח לענות.
אהרן
צוות ישיבת הר עציון