הלכות שבת

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 23/07/06 00:31 כז בתמוז התשסו

שאלה

שלום כבוד הרב.

1. בקשר לקופסת שימורים שיש לה כבר סימון של חתך ו"טבעת" שאפשר להכניס לתוכה את האצבע ו"למשוך" את המכסה-

א. האם מותר לפתוח כך בשבת?

ב. אם אסור- האם מותר לפתוח ע"י פותחן כמו קופסת שימורים רגילה? אם הבעיה ב"חיתוך ע"י סימון", אז אולי גם החיתוך ע"י הפותחן על הקו המסומן, הוא גם אסור.

ג. אם כשפותחים את הקופסא "חותכים" אותיות שמודפסות עליה- זה אסור?

2. נפל לנו השבת החשמל, בגלל עומס חשמל, והיה לנו צער מזה כי זה כיבה את האור, המזגן והפלטה.

א. האם מותר להזמין גוי שיוריד את כל המפסקים, ואח"כ יעלה אותם אחד- אחד, לפי הסברים שלנו?

ב. מותר ע"י ילד קטן?

3. כשרוצים טונה מקופסת שימורים-

א. מותר "לסחוט" את כל השמן מהקופסא?

ב. אם אסור- מהי הדרך המותרת להוציא את השמן מהטונה (או פחות טוב- את הטונה מהשמן)?

ג. אם כבר "סחטתי" את השמן מהטונה- מותר לאכול אותה?

תודה רבה רבה.

תשובה

בע"ה
שלום רב,
1. היום לא מקובל להשתמש בקופסאות שימורים לשימוש חוזר , לכן אין בזה משום עשיית כלי.השאלה היא אם יש כאן איסור של מחתך כי חותכים בצורה מסויימת. לדעתי גם זה יהיה מותר במקרה זה כי לא הצורה חשובה למי שפותח אלא שיוכל להוציא את האוכל.
לגבי המחיקה של האותיות, זו באמת בעיה וצריך למצוא דרך אחרת לפתוח אם יש כאן חיתוך על האותיות.
2.עדיף ע"י גוי. בשעת צורך גדול מותר לומר לגוי , ברמיזה, שאין לכם אור והוא יבין שצריך להדליק את החשמל. אם האוכל עדיין לא התקרר, יש מקום להתיר לאכלו.
3. נכון להוציא את הטונה מהשמן ,לפני האכילה, ולא להיפך.בכל מקרה מותר יהיה לאכול את הטונה.
בברכה, אליעזר.