הלכות שבת

חדשות כיפה הרב בני לאו 20/04/02 16:46 ח באייר התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום!

א. מדוע אסור לחתוך נייר טואלט בשבת אך מותר לפתוח שקית במבה שגם במקרה זה אני חותך נייר?

ב. האם מותר לפתוח מאכלים שסגורים בקרטון בשבת כמו דגני בוקר שעדיין ארוזים בקרטון?

ג. האם מותר להכין סלט ירקות בשבת?

ד. מדוע אסור להתקלח בשבת והאם יש פוסקים שמקלים בנושא?

תודה רבה וישר כח!!!

תשובה

לעמיחי שלום
א. ההבדל בין נייר טואלט לנייר עטיפה של אוכל הוא שבנייר טואלט אתה זקוק לתוצאה של הנייר החתוך. זאת אומרת אתה עושה מלאכת חיתוך, לצורך. אם כך תיקנת דבר וזוהי מלאכה אסורה. לעומת זאת בשקית במבה אתה מבקש להגיע לאוכל הנמצא בשקית. אין לך כל ענין בשקית ולכן קריעתה של השקית נחשבת לקלקול ולא לתיקון. אמנם סתם לקרוע גםכן אסור כי "כל המקלקלים פטורים" ,אך לא מותרים. אולם קריעה לצורך אוכל שמשתמשים בו בשבת מותר. ראוי לקרוע בצורה שלא מאפשרת שימור השקית.
ב. כנ"ל - מותר כי זה נחשב קלקול לצורך אוכל.
ג. מותר ובלבד שיקפיד שהחיתוך לא יהיה דק דק כי אז אתה נכנס לתחום מלאכת הטוחן.
ד. יש גזירה על רחצה בבית מרחץ בשבת, הקרויה "גזירת הבלנים". אמנם חלק מהפוסקים טוענים שמקלחת איננה בכלל הגזירה ומתירים מקלחת במים צוננים (לגבי מים חמים האיסור נובע מהשימוש בבוילר והוא ממלאכת "מבשל"). על כך הסוגיה הזו והדעות (בעד ונגד ) ראה בילקוט יוסף סימן שכו עמ' ס.
בימי הקיץ החמים שבהם החום גורם לצער הרבה פוסקים התירו להתקלח בצונן, ורק הזהירו מפני סחיטת השער.
בברכה
בני לאו