הלכות קריאת תהילים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 28/05/02 10:22 יז בסיון התשסב

שאלה

מהם ההלכות שחשוב לדעת בעת קריאת תהילים?

תשובה

בס"ד

הלכות קריאת תהילים

איך קוראים תהילים?
בשפתים, בדיבור, מהלב, בקול או בלחש, לבד או ביחד, גם אם לא מבינים את המילים, מרגישים את הכוונה.

למי מיועד התהילים?
לכולם, לדתיים, לחילונים, למסורתים, לחרדים, לגברים, לנשים, לילדים, למבוגרים, לנערים, נערות – לכולם.

מתי קוראים תהילים?
הטוב ביותר בשעות היום. בלילה עדיף לקרוא תהילים עם פירוש. בכל מקרה עדיף לקרוא תהילים מלשבת בטל. אחר חצות הלילה אפשר לקרוא תהלים כרגיל. אם יש מישהו חולה או במצוקה אפשר לקרוא בכל שעה.
בשבתות וימים טובים אפשר לקרוא תהילים גם בלילה.

איזה פרקים לקרוא?
יש קוראים תהילים לפי הימים – כל יום בשבוע את הפרקים של אותו יום, במשך השבוע מסיימים את כולו. יש מסיימים את התהילים בחודש, כל יום בחודש קוראים כמה פרקים ומסיימים אותו בכל חודש. יש קוראים פרקים לפי הרשימה של הדברים שהם מבקשים, לפי סגולות הפרקים. כל אחד לפי מה שהוא.
הדרך המקובלת היא לקרוא בפרק שנפתח לכם. עיצמו את העינים וכוונו את המחשבה לקראת התהילים, אחר כך פיתחו את הספר במקום שבו הוא נפתח וקראו. כשמכירים את התהילים יותר טוב, כבר יודעים מהו הפרק שמדבר אלינו יותר, ואותו אומרים פעם או פעמים או עשרים ושלושים. כמה שמרגישים.

מתי לא קוראים תהילים?
בתשעה באב בלבד. גם מי שיושב "שבעה" לא קורא תהילים שמשמחים את הנפש.

איפה לא קוראים תהלים?
לא מול שירותים פתוחים. לא במקום שיש ריח רע. לא מול תמונה לא צנועה. רק במקום מכובד.

האם יש מצב שבו אי אפשר לקרוא תהילים?
כאשר הגוף לא נקי, ואדם צריך להתפנות לנקביו, במקרה זה מפסיקים אפילו באמצע הפסוק.

כמה פרקים טוב לומר?
"טוב מעט בכוונה מהרבות שלא בכוונה". לשכוח מהכל ולהתרכז במילים. גם אם לא מבינים את הכל אפשר להמשיך. אנו קוראים לפי כוונתו של דוד המלך.

איך קוראים תהילים יחד?
מחלקים את פרקי התהילים בין המתאספים או המתאספות. כשכולם סיימו מבקשים בקשה אחת בשם כולם.

על מה לא מבקשים?
לא מבקשים להרע למישהו. לא להזיק למישהו.

האם מותר לדבר באמצע?
אם יש משהו דחוף, אפשר להפסיק בסוף פרק. אם תינוק בוכה וכד' – להפסיק בסוף הפסוק, להניח סימניה בתוך הספר, לא להניחו הפוך על פניו. לטפל בילד, ואחר כך להמשיך ממקום שבו הפסקנו או בתחילת הפרק.

האם לקבל על עצמנו משהו קבוע?
לומר "בלי נדר אשתדל לקרוא כך וכך פרקים ביום". העיקר הוא להשתדל שזה יהיה "חי" מהלב, לא כבעל חוב.

איפה מניחים את ספר התהילים?
בארון במקום מכובד. אפשר בכיס או בתוך התיק, צריך לזכור לא להכנס איתו לשירותים. אם הוא מכוסה בשני כיסוים אטומים – מותר. אין להניח תהילים מתחת לכר שישנים עליו, אבל ליד הכר – מותר.