הילדה משקרת

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 11/11/02 15:59 ו בכסלו התשסג

שאלה

שלום רב

יש לנו ילדה הלומדת בכיתה ב ובזמן האחרון תפסנו את הילדה מספר פעמים משקרת בהתחלה דיברנו איתה ואז לאחר מ"ס שבועות המורה שלה תפסה אותה שהיא לא כותבת את כל שיעורי הבית...

לאחר שיחה עם המורה ואיתנו היא הבטיחה להשתפר עד אתמול שגילינו שהיא שוב לא מדוחת על כל השיעורים. הפעם החלטתי לעניש את הילדה במה שחשוב לה כמו חוגים חברות וכו', אולם אני לא בטוח שזה יעזור.

בקשתנו מהרב איך למנוע המשך לזה {אנחנו משקיעים הרבה בילדים}?

המצב הזה מדאיג אותי מאוד ואף גורם למתח בני לבין רעיתי

תודה אב מודאג

תשובה

לילדה כואב !!!
שלום אבא יקר !

הנני מרשה לעצמי לכתוב ולענות לך אחרת - נדמה לי - ממה שאתה מצפה שאכתוב , ועל כך קבל מראש את התנצלותי .

הילדה המתוקה בכיתה ב' 'משקרת ' :
" לא כותבת את כל שיעורי הבית ' אולי עוד משהו , אך לא ספרת לי מה .
תגיד אבא , שתי שאלות לי אליך :

א. לא עשתה שיעורי בית , למה אתה מעניש אותה - בשביל מה יש מורה ???
ב. בדקת לעומק למה קשה לה להכין שעורי בית ' הכל ' - אולי זו כמות מוגזמת ?, אולי לילדה שלך יש קושי ?

את זה היית צריך לעשות לכל הדעות בודאי לפני העונש .
ועוד איזה עונש לילדה בכיתה ב' !!!
חוגים חברות , בטח שזה לא יעזור , היא תמשיך דווקא .

שאלה נוספת :

למה אתה ואשתך רבים בגלל הדבר הזה ?
מה אתה חושב שהיא אשמה 'בגללך ' , והיא חושבת שאתה אשם , " בגללך " ???

לא ברור לי אם יש לזה הצדקה , ואם יש לזה הצדקה אז יש לך תשובה בעצמך לשאלתך , הילדה משקרת כי אבא משקר או אמא משקרת או שכל אחד אומר סתם שהשני משקר - ולילדה יש בבית , בית ספר בלי שעורי בית !

תחשוב על זה , אני מתכוין לכך ברצינות רבה .

ועכשיו , נניח שאתם ההורים המשקיעים רבות בחינוך הילדים , אינכם אשמים באמת בכלום , ואתם אנשי אמת ודוברי אמת .
ראשית בדקו למה הילדה משקרת - הרי לו עשתה את השיעורים , לא היתה משקרת , אלא שהיא לא עשתה , אז למה היא לא עשתה , את זה תבדקו .
סיבה אחת , תשאלו את החברים שלכם - כמעט כל ילד בישראל לא אוהב שעורי בית , וסביר להניח שכך היה גם כשאתם הייתם ילדים , תשאלו את הוריכם .

סיבה נוספת - תחקרו .
ומאידך , קרא לילדי ספורים על אנשי אמת , ספר לה מה קורה למי ש" משנה בדבורו " .
לך נא למדרשי חז'ל על האמת , שמו של הקב'ה אמת , והיא תתחנך לכך , לאט לאט .
ולבסוף
שמח עם אשת נעוריך ואל תתקוטט עמה בכלל ובודאי לא להיות במתח בגלל שיעורי בית
היו רגועים יותר ופחות לחוצים עם הילדים
והנני מספר לך סיפור מזעזע על האמת , ספר לילדה עם קריאת שמע שאתה קורא עמה בכל לילה ומברך אותה :

היה צדיק גדול בשם רבי רפאל מבראד , והוא היה איש אמת ברמ'ח איברים .
יום אחד תפסו הגויים יהודי באשמת רצח גוי , אך לא היו מספיק עדויות .
האיש טען לחפותו , ובית המשפט של הגויים קבע שאם רבי רפאל יחקור את האיש ויגיד שהוא זכאי - האיש ישוחרר.
נגש האיש לרבי רפאל - והוא שאל אותו בפשטות , רצחת ?
הודה האיש ואמר - כן .
שאל הרב מה אתה מבקש ממני ?
ענה , שתעיד שלא רצחתי .
לילה שלם ומשלחות רבנים היו אצל הרב רפאל , והאשה וילדיה הקטנים , וכולם אמרו לו שזה פיקוח נפש ומצוה לשקר בשביל פקוח נפש.
באמצע הלילה אמר להם הרב תחזרו בבוקר ואדע מה לומר .

כשהלכו נשא כפיו ואמר :
רבונו של עולם אינני יודע לשקר ואינני יכול לשקר
ומה אעשה במקום פיקוח נפש ? לא אציל אדם ?

טוב מותי מחיי אמר הרב , עלה על משכבו
ובבוקר מצאו האנשים את גופו הטהור , כשנשמתו עלתה למרומים .

זו אמת !

ככה יעקב אבינו היה , הוא לא מסוגל לשקר , אמא אומרת לו עלי , והוא לא משקר , היא מלבישה לו בגדים כאילו היה ילד קטן .
הוא מדבר בקול יעקב ולא משנה לקול עשיו - כי הוא איש אמת .
כך שב עם הילדה , בלי עונש , עם חיוך ונשיקה של אבא
והיא תהיה אשת אמת , כמו אבא ואמא .
תודה .