שאל את הרב

האם מותר להיות שמאלני?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 24/07/06 18:38 כח בתמוז התשסו

שאלה

האם על פי ההלכה יש בעיה להיות שמאלני?

תשובה

שלום רב
לדעתי העניה לפי ההלכה אין כל אפשרות להיות שמאלני, ומי שבוחר להיות שמאלני באידואולוגיה מתנתק מההלכה או שסובר שההלכה איננה קשורה לתחום הזה או שפשוט לא כל כך מעניינת אותו ההלכה.
דבר זה כמובן שייך בשמאלני "מובהק", ולא במי שאנו לא מסכימים איתו כי אנו חושבים שהוא טועה בהערכת המצב.
לדוגמא, הגר"ע יוסף שליט"א כתב לפני שנים תשובה הלכתית ארוכה שבמצב של פיקוח נפש, אם על ידי מסירת חלקים מהארץ תימנע שפיכות דמים, יש למסור חלקים מהארץ. על פסיקה זו חלקו גדולים רבים, אך זו היתה מחלוקת הלכתית, שכן לכל הדעות, ארץ ישראל היא ארץ ה´, ולכל הדעות יש איסור למסור חלקים מארץ ישראל, משום שנאמר "לא תחונם" שאסור לאדם לתת לגוי חניה בארץ, ולכן אסור למכור ולתת את ארץ ישראל לגויים. אך הדיון היה במצב שעל ידי כך ימנע שפיכות דמים של ישראל, ולכן היה על כך דיון.
בודאי שאין מקום לשמאלניות לפי ההלכה גם לדעתו של הגר"ע יוסף שליט"א שהרי הוא לא רוצה למסור חלקים מארץ ישראל, ולא בגלל מחשבות של רחמנות על שונאינו מפתחים דעות והיתרים למסור להם חלקים מארץ ישראל.
לפי התורה, ארץ ישראל ניתנה לעם ישראל ועם ישראל מצווה לשלוט בה, לבנות אותה וליישב אותה, ולכן כל דעה שהיא מתנגדת לדבר זה היא לא לפי ההלכה, ודברים אלו פשוטים ביותר.
כך פשטות ההלכה, ואינני רואה מקום להאריך בנושא, ואם יהיה ביקוש אשתדל לכתוב ביתר אריכות ולברר את הדברים מן היסודות עד למעשה בעז"ה.
בברכה,
יצחק.
Zahig2@shoresh.org.il

כתבות נוספות