שאלה
בס"ד
אנחנו תלמידות העושות עבודה בנושא מחלת ההמופיליה\ דילול עוברים .
בעבודה צריך להכניס סיפור מסגרת שבסופה יש שאלה הלכתית מובילה, אנחנו לא מצליחות למצוא את התשובה לבעיה ההלכתית הזאתי ותהינו אם תוכל לעזור לנו . (הסיפור הוא בדוי)
שרה נשאית מחלת ההמופיליה. שני בניה דיממו למוות בברית המילה שלהם בגלל המחלה.(מחלה רק של בנים ) . הם רוצים עוד ילד אך הם יודעים שרוב הסיכויים שגם הוא ימות מהמחלה בברית המילה . הרב אמר להם שבנם פטור כמובן מברית מילה בגלל פיקוח נפש אך בנם יהיה ערל ולא יוכל להתחתן עם אישה יהודייה ועוד כמה מצוות שלא יהיה ביכולתו לקיים עקב היותו ערל. הרופא אמר להם שקיימת אפשרות למנוע הולדת בן בעזרת תהליך של הפריה חוץ גופית שבו מפרה הזרע את הביציות מחוץ לגוף האישה ומחזירים לתוך הרחם את הביציות המופרות של הנקבות בלבד !
רצינו לשאול האם לשרה ולבעלה מותר לעשות הפריה חוץ גופית, למנוע הולדת בן תוך דילול עוברים ובכך לפתור את בעייתם ?!
תורה ענקית מראש ! (:
מיכל, לירון והדס .
תשובה
שלום
אדם ערל בשל מחלה או חשש סכנה יכול להתחתן בלי בעיה.
לפיכך אין סיבה לעשות דילול עוברים. דילול נעשה רק בפיקוח נפש של האם או של כל הנולדים, כגון שהאשה בהריון עם עוברים רבים שאינם יכולים להתפתח בצורה תקינה יחד.
הפריה חוץ גופית אינה קשורה לדילול עוברים בהכרח, הפריה כזו באה לפתור בעיית פריון על פי רוב.
דילול עוברים הוא הריגת העובר בעודו ברחם, וזו פעולה פולשנית ויש בה מימד של הרג, ולכן יש להזהר בזה מאד.
בחירת מין הילוד מותרת בשעת צורך גדול, ולענ"ד גם כדי לקיים מצוות פרו"ר כגון שיש רק בנים ויש צורך בבת. אך הדבר אינו ניתן בארץ זולת מקרים מאד חריגים.
כל טוב