דחית ברית כדי למנוע חילול שבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 07/06/02 01:38 כז בסיון התשסב

שאלה

אם חל ברית מילה ביום שבת ויש חשש שיבואו אורחים ויחללו את השבת האם אפשר לדחותה ליום ראשון, ויש המבקשים לדחות ברית מיום חמישי ליום שבת כדי שישתתפו קהל רב בברית, האם מותר לדחות במקרה כזה?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

מעלת מצוות המילה כל כך גדולה וחשובה היא עד אשר דוחה את השבת. תקיעת השופר שנועדה לזכרון עם ישראל, לולב שמביא ברכה לעם ישראל אינם דוחים את השבת
היום.
אך ברית מילה- דהיינו הברית עצמה כמובן ולא שאר חילולי השבת- דוחה את השבת.
ובגמרא נאמר: "בוא וראה כמה גדולה מצוות המילה שנכרתו עליה י"ג בריתות (י"ג פעמים כתוב בתורה "ברית") ולא זו בלבד אלא ר"י בן קרחה אומר - גדולה מילה שכל זכויות שעשה משה רבנו לא עמדו לו כשנתרשל מן המילה שנאמר "ויפגשהו ה' ויבקש
המיתו". (נדרים ל"א).
וכאמור שם בגמרא משה רבינו לא נתרשל חלילה כי אמר אמול ואצא מיד- סכנה לילד, אמול ואשהה הקב"ה שלחני לגאול את ישראל ובכל יום נהרגים ומתים מבני ישראל
במצרים.
ואם משה רבנו שהיתה לו סיבת בריאות מחד והצלת ישראל מאידך כך, קל וחומר אנחנו צריכים להקפיד על מצוות ברית מילה בעיתה ובזמנה. ואין לדחות מצווה זו והחושש
שמא יחללו אורחיו את השבת יודיעם בערב שבת שאסור לחלל שבת כדי להשתתף בברית ושהם מוזמנים במוצאי שבת למסיבה.
והמוהלים צריכים שלא להחמיץ את המצווה כלל ולהשתדל למול במקומות שאין שם מוהל, ואם יש ברית ביום שבת במקום מרוחק צריך המוהל ללכת לשבות שם ואם אינו יכול ישלח מוהל אחר במקומו.
ויהי רצון שיקויים בנו "יוסף ה' עליכם ככם אלף פעמים ויברך אתכם כאשר דיבר לכם".

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן