דברים תמוהים בגמרא

חדשות כיפה חברים מקשיבים 15/07/07 20:38 כט בתמוז התשסז

שאלה

בס"ד

שלום רב !!

קודם כל אני רוצה לברך אתם על העבודה הנפלאה שאתם עושים באתר תמשיכו כך ...

יש לי 2 שאלות

לא מזמן התחלתי ללמוד גמרא לבד והתחלתי עם מסכת ברכות ונתקלתי בהרבה דברים תמוהים וסותרים את מה שלמדתי עד היום במחשבת ישראל אחד היסודות של הרמב"ם שאין להקב"ה דמות הגוף והוא אינו גוף ועכשיו בגמרא רשום שהקב"ה מניח תפילין ובהקשר אחר רשום שהקב"ה הראה למשה קשר של תפילין ורשי מפרש במקום שהתפילין מאחוריו הם וגם רשום שהקב"ה מתפלל למי יש לקב"ה להתפלל הרי הוא ברא את העולם ושאמרתי לחבר שלי את זה הוא אמר שיש עוד דברים תמוהים בגמרא ורשום שקב"ה משחק עם לוויתן הדברים קצת קשים לי ואני ישמח אם משהו יסביר לי את כוונת חז"ל יותר טוב

שאלה שניה אנחנו כל יום קוראים בתחנון 13 מידות שנגמרות בחטאה ונקה אבל בפרשת כי תשא רשום שזה לא ונקה זה ונקה לא ינקה אז למה חז"ל גזרו להפסיק מפה אם זה ונקה לא ינקה תודה רבה ......

תשובה

שלום רב,

קודם כל אני מצטער על האיחור, היה לי בעיה באינטרנט ולכן אני מגיב מאוחר.

שאלותיך הם נפלאות ובאמת בירור יפה.

כבר הרמב"ם כתב בהקדמות הרמב"ם למשנה, שחז"ל לקחו הרבה רעיונות עמוקים וסידרו אותם בצורה "חידתית" בגמרא בסגנון של "אגדה"

האדם הקורא את הסיפורים הללו בגמרא צכיך לדעת שאין זה פשט אלא יש פה עומק גדול, העומק הגדול הזה הוא קשור לעומקי התורה וסודותיה. כשאנו קוראים את הסיפורים האלו עלינו להבין שאין פה פשט אלא רעיונות עמוקים של חז"ל שמוסתרים בסיפורים.

הרבה פרשנים פרשו כדרכם את האגדתות האלו , המהרש"א הוא מהנפוצים שבהם.

גם הרב קוק כתב פירושים מאוד עמוקים לגמרות הללו בספרו "עין איה".

למשל על הרעיון שה' מניח תפילין , אם זכור לי, כותב הרב קוק.
שהעובדה אנחנו מניחים תפילין, זה כי תפילין זה "פאר" זאת אומרת האדם המניח תפילין, שם ה' נמצא עליו והוא מתפאר בו.. הוא מפאר אותו.

ה' מניח תפילין ומה כתוב בהם - פסוקים על עם ישראל.

ה' מתפאר בעם ישראל, העובדה שעם ישראל קיים במציאות זה מגלה את ה' באופן יותר גדול בעולם , עם ישראל הוא כמו התפילין של ה' - הוא מפאר את שמו בעולם.

כדאי מאוד ללמוד את הספרים הללו שהם מאוד מרחיבים את האמונה ועבודת ה'..

לעניין השני של "ונקה לא ינקה"

אני צריך לעיין בדבר ולא יצא לי, אני אשתדל לענות לך בהקדם, בשביל שאענה לך , אנא פנה אלי במייל,

WOLFSONAVI@GMAIL.COM

מקווה שקצת עזרתי,

אבי,