ברקים ורעמים

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 07/01/04 14:40 יג בטבת התשסד

שאלה

שלום לכבוד הרב:

האם יש לברך על רעמים וברקים בשיעור?

האם חייבים לראות הברק בשביל לברך עליו או שמא מספיק לראות את הבזק האור?

האם יש לברך על רעם "שכוחו וגבורתו" ועל ברק "מעשה בראשית" או צריך לברך ברכה אחת ואם כן אז איזה?

אם ברכתי על רעם/ ברק בלילה ובבוקר אני שומע שוב- עלי לברך?

אם ברכתי על רעמים וברקים בבוקר ובלילה אני שומע שוב- עלי לברך? (כלומר- האם יש כאן ענין של היסח הדעת שאז במקרה הראשון עלי לברך כי היה היסח הדעת או להיפך או שמא הולכים לפי היום והלילה בלי קשר להיסח הדעת?

תודה מראש

תשובה

ב"ה י"ח טבת תשס"ד

שלום רב!

צריך לברך בשיעור, זו מצוה עוברת המזדמנת לידיו של הרואה ברק או שומע רעם ואסור להחמיצה.
בברק תמיד רואים הבזק אור ועליו מברכים.
לדעת המחבר באורח חיים סימן רכ"ז ניתן לברך אחת מן הברכות על רעם או ברק, המשנה ברורה שם בס"ק ה' מביא את מנהג העולם לברך על ברק "עושה מעשה בראשית" ועל רעם "שכוחו וגבורתו מלא עולם", אם ראה ושמע ביחד יברך ברכת "עושה מעשה בראשית" על שניהם, ואם בירך "שכוחו וגבורתו מלא עולם" על שניהם יצא.
אם רואה אותם בזה אחר זה מברך על כל אחד את ברכתו, וגם אם בירך אותה ברכה פעמיים אין זו ברכה לבטלה.
אם ראה ברך ובירך "עושה מעשה בראשית" והתכוון לפטור את הרעם יצא ידי חובה, ולא יברך על הרעם ברכה עצמאית.

יהי רצון שנזכה לברך ברכות אלו פעמים רבות.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת