ברקים ורעמים לפני נטילת ידיים בבוקר

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 27/12/06 13:58 ו בטבת התשסז

שאלה

שלום רב,

ברצוני לשאול שאלה שעלתה אצלי בעקבות מזג האויר הסוער:

ברקים חזקים העירו אותי משנתי בלילה. האם במקרה כזה עליי לקום מן המיטה, ליטול ידיים ולברך על הברקים (והרעמים) או שאני יכולה לשוב למנוחת הלילה ולנסות להירדם?

[מצד אחד קר לי לקום מן המיטה והקימה תקשה עליי להירדם שוב ומצד שני הברקים ממילא לא מניחים לי לישון. אני יודעת שאלו אינם תירוצים הלכתיים. אני רק מתארת את קשיי בקיום המצווה.]

תודה רבה מראש!

מלכה

תשובה

ברכות על ברקים ורעמים יש לברך תוך כדי דיבור, כלומר תוך שניות ספורות אחרי הברק והרעם. נראה שבתנאי הזה שאלתך אינה מעשית. אותו ברק שממנו התעוררת, ואפילו כאשר את כבר ערה, עד שאת הולכת ליטול ידיים יעבור זמן זה של תוך כדי דיבור ואז אי אפשר לברך. אלא אם המים עם הכלי ממש ליד המיטה, אז בעיית הפינוק אינה קיימת... קיימת גם האפשרות ללכת ליטול ידיים שמא עוד מעט יהיה ברק נוסף, נראה לי שאין צורך.