''בית שמאי היו הורגים בבית הלל''

חדשות כיפה הרב איתן זן-בר 12/11/07 18:29 ב בכסלו התשסח

שאלה

שלום לרב, לאחרונה למדתי בירושלמי על הארוע שתלמידי בית שמאי היו הורגין בבית הלל(יחד עם הבבלי ששם זה כתוב בצורה יותר ``מעודנת``..., וגם נאמר לנו שבגניזה הקהירית, כתוב על טבח ממש....). קשה לילקבל את זה שהיה שם רצח ממש. אשמח לדעת איך אפשר לפתור את הסוגיה הזו...תודה רבה.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום
ראשית יש לציין שלימוד האגדה בש"ס ראוי להקדמות הרבה, גם מפני ששפתו עמוקה , אך יתירה מכך רעיונותיו עמוקים.
פעמים הרבה הטמינו חז"ל סודות וסתרי תורה במעבה של פשטנות ואף דברים של תימה, כמובן שהמטרה היא דידקטית להבהיר שאין דברים כפשטן, וככל שהאגדה מוזרה וקשה להבנה, הרי היא 'קוראת' לעומתנו על שיש להתבונן בה יותר ויותר וברוח זו כתב הרמב"ם וכן הגר"א ועוד גדולים וטוב לעיין בהקדמת עין יעקב שמביא כמה סוגי אגדה ופיענוחם , כמו כן מומלץ לקרוא את ספריו של אברהם קורמן על האגדה
לעניין בית שמאי ובית הילל ניתן להסביר ולתרגם את הדברים, באופן שהיתה שם הכרעה מוחלטת על הלכות שהסתפקו בהם שנים רבות,היות והויכוח נקרא בלשון חכמינו מלחמתה של תורה,וכן תלמידי חכמים מכונים גבורים ואנשי מלחמה ובמקביל גיבורי דוד מתוארים ע"י חז"ל כסנהדרין וכיוצא בזה.
ניגזר מכך שהכרעה במלחמה זו היא טבח או הורגין בהם, לשון אחר מכריעים במלחמה.
וודאי ששררה אהבה בינהם והיו נושאים אלו בנותם של אלו, המלחמה היתה רעיונית בלבד.
כך ראוי לנו להלחם רק דרך משל ואת והב בסופה שדורשים חז"ל שתלמידי חכמים הנראים אויבים זה לזה בשעת ויכוח , לאחר מכן נראים אוהבים זה לזה .
ברכה והצלחה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן