ארבעת המינים בחו"ל

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/08/15 15:32 כח באב התשעה

שאלה

לרב שלום,

חג הסוכות קרב ובא ועימו ההכנות המיוחדות לחג הכוללות בין היתר רכישה של ארבעת המינים. הציווי כפי שמופיע בויקרא הוא על "פרי עץ הדר, כפֹת תמרים, וענף עץ עָבֹת, וערבי נחל".

התלמוד מבאר כי ענף עץ עבות הוא ההדס וכמו כן מציינים את איפיון ענפי ההדס (משולשים) ואת כמותם.

במקום אחר, מתאר ישעיה בנבואתו את בני ישראל השבים ארצה ואומר "תַּחַת הַנַּעֲצוּץ יַעֲלֶה בְרוֹשׁ וְתַחַת הַסִּרְפַּד יַעֲלֶה הֲדַס" ומפרשים כי תחת עמי הארץ הגויים יעלו בני ישראל כברוש והדס.

לאור הדברים הללו, שאלתי היא כזו,

בשבוע האחרון הציע לי בחור להרשם מבעוד מועד לרכישת ארבעת המינים אשר גידולם (כך הוא מציין בגאווה) הוא במרוקו ולכן אין חשש שמא לא נשמרו בהם דיני שביעית.

מאידך, יודע אני כי ניתן לרכוש ארבעת המינים מיבול הארץ אשר הקפדו בהן הלכות שמיטה אולם קיים בהן חשש.

מאחר וארבעת המינים ובעיקר הדס קשורים הם בגאולה של עם ישראל בארץ ישראל - האם רכישה של ארבעת המינים תוצרת חו"ץ היא איננה בגדר כפירה בעיקר?

האם הציווי והרמיזה של התורה הקדושה איננה מלמדת אותנו להעדיף תוצרת הארץ של ארץ אליה נגיע בע"ה בעת הגאולה?

אשמח לשמוע את תשובת הרב מאחר ואני חש בעיתיות מרובה (שלא לאמר על בזיון הכתובים) כאשר אני שומע על רכישת מינים עבור קיום מצווה של אחד משלושת הרגלים דווקא בתוצרת של מדינה שאיננה הארץ המבטחת.

שנשמע בשורות טובות,

תשובה

בס"ד

יש בארצנו מגזרים שונים, רבנים שונים, דעות שונות. כולם מכוונים לעשות רצון קונם, כל אחד בדרכו שלו.
אני אמנם סבור כמוך, כבוד הארץ וקדושת הארץ הם ההידור הגדול ביותר בארבעת המנים.
אבל אני מסוגל לקבל שיש מי שיחשוב הפוך ממנו.
אדרבא - האתגר הגדול שלי הוא לכבד את מי שחושב שונה ממני, אפילו הפוך ממני.

באמונתי האתגר הגדול הוא לשמור אל אחדות בתוך הפערים וההבדלים: ההלכתיים, העדתיים, הפולטיים, הכלכליים...

לצערנו, אנחנו מכירים היטב את הסגנון שפוסל את האחר. האם גם אנחנו רוצים להיות כאלה?

ראה את משמעות דבריך: "רכישה של ארבעת המינים תוצרת חוץ היא בגדר כפירה בעיקר".
אני ממליץ על ביטויים רכים: 'שגויה', 'לא ראויה', אפילו 'פסולה'.

בו נסתלק מביטויים חריפים: 'כופר בעקר'.

הרי כל כך מרגיז אותנו כשכך מתבטאים עלינו...
אני מאמץ את דברי הלל: מה ששנוא עליך לא תעשה לחברך.