אם לא יודעים את ברהמ"ז...

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 03/01/03 13:05 כט בטבת התשסג

שאלה

לכבוד הרב.

שלום!

מה דעת הרב בענין זה:

האם מותר לאכל לחם, כשאינך יודע את כל ברכהמ"ז בע"פ (ואין לך ברכון כעת)?

תודה רבה!

תשובה

שואל/ת יקר/ה!

א. אם הנך יודע את רוב ברכת המזון (4 ברכות ראשונות), ודאי שהנך יכול לאכול כי הם עיקר הברכה (עד 'בונה ברחמיו ירושלים').
ב. באם אינך יודע גם אותן, יש כאן בעיה של אדם המכניס עצמו למצב בעייתי - וכיוון שלרוב הדעות ברכת המזון חיובה מן התורה - אין להכניס עצמך למצב זה, אא"כ יש חשש לבריאותך באם לא תאכל לחם.
(ראשית אין כאן ספק כלל - כי זהו ספק התלוי בחסרון הידיעה, שהוסכם ברוב הפוסקים להחמיר בו, ודאי בדאורייתא. שנית בברהמ"ז אף בדרבנן החמירו - עיין שו"ע או"ח סי' קפ"ד, ס"ד.)

ברכה והצלחה
צוות שו"ת 'ישיבת מעלות'.