אל תפתח פה...

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 20/01/08 10:45 יג בשבט התשסח

שאלה

האם מותר להגיד למשהו "אל תפתח פה לשטן" או שזה שטויות?

תשובה

אי אפשר, חלילה, לומר שמשפט זה חסר משמעות שהרי מקורו בדברי חכמינו בגמרא ובמדרשים בכמה וכמה מקומות.
בגמרא למדו שלא לפתוח פה לשטן מדברי מנהיגי ישראל בתקופת ישעיהו הנביא שאמרו "כמעט כסדום היינו" וישעיהו אכן עונה להם "שמעו... קציני סדום".
הרעיון הנמצא מאחורי אמירה זו, גם הוא מובא בגמרא: "ברית כרותה לשפתיים". האדם נבדל מן הבהמה בשכלו, אנחנו נוהגים לציין את לאדם כדרגת "מדבר" שהרי הדיבור מבטא את השכל. לפי זה לדיבורו של האדם השפעות שפעמים רבות איננו יכולים לראות אותן, אבל הן קיימות. לכן חשוב כל כך להִזהר בדיבור - לא לומר לשון הרע וגם לא לדבר דברים שאינם טובים. חכמינו, כאמור, ביטאו דבר זה במספר מקומות שכאשר עולה רעיון שיש לו תוצאה שלילית, לא להוציא אותו רעיון מן המחשבה אל הדיבור, באומרם "לעולם אל יפתח אדם פיו לשטן".