אל מלך נאמן

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 26/08/07 00:08 יב באלול התשסז

שאלה

בס"ד

שלום וברכה!

רציתי לשאול מה הטעם באמירת "אל מלך נאמן" לפני קריאת שמע\ "ה' אלוקיכם אמת"?

תשובה

שלום רב

כשקוראים קריאת שמע, יש להשלים למניין של רמ"ח תיבות, משום שבקבלה נאמר (מובא במשנה ברורה, או"ח ס"א, ס"ק ו'): "פתח ר' יהודה ואמר 'רפאות תהי לשרך ושיקוי לעצמותיך', התורה היא רפואה לגוף ולעצמות בעולם הזה ובעולם הבא, דאמר ר' נהוראי אמר ר' נחמיה: בקרית שמע רמ"ח תיבות כמנין איבריו של אדם, והקורא קריאת שמע כתיקונו, כל איבר ואיבר נוטל תיבה אחת ומתרפא בו, ודא (=וזהו) 'רפאות תהי לשרך'.
לכן קריאת שמע עצמה, שהיא רמ"ה תיבות יש להשלימה לרמ"ח. לכן שליח הציבור חוזר על "ה' אלוקיכם אמת", או כשמתפלל יחיד, אומר בתחילה "אל מלך נאמן" ואז מגיע לרמ"ח תיבות.

אריאל ט.

(המשיב אינו רב)