אישה ביהדות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 24/03/11 12:06 יח באדר ב'

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

לאחרונה עלו לי שאלות שלא נותנות לי מנוח מכוון שאני רוצה להתחתן.

1. למה לאישה שהתגרשה יש מגבלות משמעותיות ולגבר לא?

2. למה גבר יכול להסתובב בעולם חופשי ומאושר ויכול לגרום לאשתו להיות מסורבת גט במשך שנים?

3. מדוע בתי הדין כמעט ולא נוקפים אצבע כדי לעזור לנשים מסורבות גט לקבל את הגט?

אני חוששת מאוד מכוון שאני עומדת לעשות צעד משמעותי בחיי ואין לאף אחד תעודת ביטוח מפני העולם המטורף שיש בחוץ.

תודה,

תשובה

שלום וברכה

ראשית, אני ממברך אותך שתמצאי את בן הברית שלך להקמת בית בישראל.

באופן בסיסי, לא את כל מה שציווה אותנו הקב"ה אנחנו מסוגלים לתרגם לשכל שלנו.
ההבדלים בין גברים ונשים בדיני הנישואין הם רבים: ברמה העקרונית גבר יכול לשאת יותר מאישה אחת ואישה לא, וכן הלאה.
חכמים לאורך הדורות צמצמו את ההבדלים האלה, אם כי לא ביטלו אותם לחלוטין, בשל העובדה שלא ניתן כוח ביד חכמים לפעול נגד התורה.

אולם צריך להדגיש יסוד אחד מרכזי: התורה לא נתנה רשות לנצל את מצוות התורה כדי לעשות מעשי עוול. גבר אינו רשאי להסתובב בעולם חופשי ומאושר ולעשות את אשתו מעוגנת ומסורבת גט. אם הוא עושה כך הוא נבל, שמשתמש בדבר אלוקים בנושאי קדושת המשפחה כדי לעשות מעשי עוול נוראיים.
בין התפקידים של בתי הדין אנו מוצאים את מניעת השימוש לרעה בדבר אלוקים. אין זה נכון כי בתי הדין אינם נוקפים אצבע – הם עושים הרבה מאוד, אם כי לא מספיק, ופעמים רבות כתבתי ותבעתי מבתי הדין לנהוג כשורה, ואכן לא לאפשר את הניצול המרושע של ההלכה למעשי עוול.

אני כמובן מציע לך להתחתן מתוך אמון גדול שלא תגיעו לזה, ואם את חוששת מאוד – אפשר לעשות הסכמי קדם נישואין, שאם חס ושלום תגיעו למצב נורא שכזה יהיה בידך כלי לגאול את עצמך ממצוקתך.

כל טוב והרבה שמחה