איסור נגיעה בהצקה

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 03/07/07 20:54 יז בתמוז התשסז

שאלה

ביישוב שבו אני גרה יש ילד שמציק לי,

הוא יודע שאני שומרת נגיעה ולכן הוא לא נוגע בי אלא מנדנד לי את הכובע או נוגע בי עם מקל. הוא עצמו דתי שומר נגיעה ולכן הסברתי לו שנגיעה דרך חפץ נחשבת כעבירה, אך הוא טען שאין הלכה כזאת ואפילו איני בטוחה באמיתות ההלכה שציינתי.

האם יש הלכה בנושא "שמירת נגיעה" האוסרת על נגיעה דרך חפץ?

תשובה

לשואלת שלום רב.
א. את צודקת בכך שהדבר אסור. אמנם חומרתו פחותה מנגיעה ביד ממש, אבל עדיין אסור.
ב. מלבד זה יש כאן איסור חמור של קלות ראש עם בת. מותר לשוחח עם בת בדברים עניניים. אבל לשחק משחקי ליצנות כאלה סביב נגיעה, זה ודאי אסור.
ג. אבל בעיני חמור הרבה יותר זה עניין ההצקה. גם אם יש לו ספק אם מותר לגעת במקל או לא (ואת דעתי כבר אמרתי), עדיין ברור שהוא עובר כאן על מצווה דאורייתא של "ואהבת לרעך כמוך". במקום להתפלפל על הלכות נגיעה, מדוע אין הוא חושש על העבירה החמורה הזאת? מי התיר לאדם להציק לחברו? לגעת בכובע או במקל בניגוד לרצונך, זה ודאי אסור עליו מדאוריתא! אפילו אם הוא עושה כך לבן שמתנגד ודורש שיפסיק, זוהי עבירה! קל וחומר כשמדובר על בת שרוצה להקפיד על ההלכה, ומרגישה שזה פוגע בצניעותה, מה שייך הפלפול הזה. הדבר פשוט אסור!
לכן אל תוותרי על זה. פני להורייך, פני להוריו, או לכל גורם משפיע אחר (מחנך, מדריך בסניף וכד') ועמדי על זכותך לחיות בלי הצקות מכל סוג שהוא.
בברכה
אפי קיציס