שאל את הרב

איך לדעת אם אני באמת אחת ששומרת נגיעה?

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 08/06/06 17:13 יב בסיון התשסו

שאלה

כבוד הרב שלום.

לא מזמן רציתי להסתפר וקראתי שאסור להסתפר אצל ספר וצריך לחפש כמה שיותר ספרית אפילו אם היא לא הכי טובה,-וזה לאלו ששומרות נגיעה.

חברה שלי אומרת כל הזמן שהיא קוראת לעצמה שומרת נגיעה אבל היא בעצמה הולכת לספר והיה כתוב שאפילו שהוא בעל מקצוע הוא בן ואסור שיגע בה.

היא אמרה לי שזה לא נקרא... האם זה כן? איך בנאדם יכול לקרוא לעצמו שומר נגיעה כשהוא לא שומר נגיעה? האם שמחליטים החלטה זו צריכים ללמוד קודם הלכות מסויימות?ושם כתוב שלא להסתפר אצל ספר?

ולגבי אני לא קוראת לעצמי שומרת נגיעה אבל אני לא נוגעת בבנים בכלל אני לא רוצה לקרוא לעצמי ככה כי אני חושבת שאני לא יודעת את כל האיסורים וההלכות ואי אפשר סתם ככה להחליט! יש איזשהו מקום שכתוב בו אולי בקיצור שולחן ערוך?כי זה נשמע די מוזר לא הייתי רוצה להיות במקומה לומר שאני שומרת נגיעה ובעצם זה כאילו שכנראה היא לא יודעת מה זה לשמור נגיעה במובן המלא אם היא הולכת להסתפר אצל ספר...

אשמח לקבל תשובה וגם הנחייה .

תודה רבה.

תשובה

בע"ה
שלום רב,
המושג "שומרת נגיעה " הוא מבלבל ומטעה. אדם שהוא שומר מצוות, שומר גם על איסור של קירבה פיסית (גם נגיעה) בין בנים לבנות, בדיוק כשם שהוא שומר שבת וכשרות וכל מצוה אחרת.
כמו כל מצוה , יש הלכות שצריך לדעת ,על מנת לקיימה נכון, אבל אנחנו אמרנו לקב"ה בהר סיני "נעשה ונשמע", כלומר, לא נחכה שנלמד ורק אז נחליט אם אנחנו שומרים על מצוה זו או אחרת או לא, אלא אנחנו קודם כל מחוייבית לשמירת המצוות ובע"ה גם נלמד ונדע יותר טוב כיצד צריך כל דבר להיות.
לכן, מהיום הזה, כולנו שומרים נגיעה!
לגבי הספר, אכן צריך להשתדל ללכת לספרית,
1. אמנם על רופא כתוב שמותר להיתרפא אצלו כי הוא טרוד באומנותו, ואין ליבו פנוי לעבירה, אבל בספר זה לא תופש בשתי סיבות, גם לא משדובר בדבר הכרחי כמו רפואה, וגם משום שבאופיו של המקצוע , העיסוק ביופי וכד' מביא הרבה יותר לקלות ראש, וכל אחת יודעת למה הכוונה.
2. לצערינו לא מעטים המקרים שבת יוצאת מהספר ומרגישה (גם אם אינה מספרת לחברות) מאד לא נוח עם הצורה שבה טיפלו בה, דברו איתה, נגעו בה, וכד'. אף אחת לא יודעת אם זה יקרה לה פעם והיא בטוחה שלא, אבל עדיף לא לחכות לפעם הראשונה.
בקיצור, ספר לגברים וספרית לנשים.ושוב זה לא משנה איך את מגדירה את עצמך.
לגבי לימוד ההלכות, יש ספרים הלכתיים של הרב אבינר, או של הרב שמואל כץ,"קדושים תהיו", אבל אינני מבין למה צריך ספרים, לא נוגעים וזהו.
בברכה, אליעזר

כתבות נוספות