אבקת חלב נוכרי וצחצוח שיניים בצום

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 12/09/10 12:16 ד בתשרי התשעא

שאלה

שלום!

האם מותר לצחצח שיניים בצומות הקטנים, כגון:צום גדליה,תענית אסתר וכו{חוץ מכיפור ו9 באב?..)

ואשמח לקבל קצת פירוט בכלליות על חלב נוכרי ואבקת חלב נוכרי לספרדים..והאם יש הבדל...תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה!

א. אסור לצחצח שיניים גם בצומות קטנים. ברם, יש מתירים צחצוח שיניים אם בלי זה אדם מצטער מאד. האיסור נובע מחשש שאדם יבלע מים בעת הצחצוח.

ב. אין כל הבדל בין ספרדים לאשכנזים לענין חלב נוכרי ואבקת חלב נוכרי. מי שסומך על המתירים האומרים שבימינו כאשר יש פיקוח וטרינרי ואין מציאות של ערבוב עם חלב בהמה או חיה טמאה, אין כלל גזרה כי חז"ל גזו רק על מקום שיש בו חשש של ערבוב (כך הבין מדברי שו"ע הפרי חדש שהוא דווקא פוסק ספרדי), רשאי לאכול. מי שלא סומכים והולך ע"פ המחמירים, אינו אוכל. ולגבי אבקת חלב יש אומרים שחז"ל כלל לא גזרו על אבקה ויש מחמירים. גם כאן הכל תלוי במנהג הבית והנהגה ע"פ המקילים או המחמירים.

אתה תלך ע"פ מנהג הבית ואם אין ע"פ הרב האישי שלך. ואם אין כזה, מצא לך רב ותקבע אותו כפוסק שלך ותלך ע"פ דבריו בין לקולא בין לחומרא.

בברכה,

חיים בריסק