אבולוציה

חדשות כיפה הרב מיכאל ברום 10/02/04 11:32 יח בשבט התשסד

שאלה

שלום רב,

אני תלמידת תיכון אשר עושה עבודה על אבולוציה ובריאה, במסגרת העבודה עליי להגיש ראיון עם אדם הקשור בנושא, לכן אשמח אם תוכל לענות על כמה שאלות (לפחות על חלקן).

בתודה מראש.

1. האם קיים (קשר) הסבר כלשהו לתורת האבולוציה ע"פ התפיסה הדתית של בריאת העולם ביהדות?

2. אם הנך יודע, באילו עקרונות מרכזיים ובסיסיים שונות שתי התפיסות?

3. מה לדעתך הן הסיבות לכך שרבים מן האנשים "מעדיפים" להאמין בתורת האבולוציה מאשר בבריאת העולם ע"י הקב"ה.

4. המאובנים, כביכול מוכיחים את העובדה כי בתקופות קדומות ביותר בתולדות כדה"א היו רק בע"ח וצמחים פשוטים בעולם ובמרוצת התקופות הופיעו בע"ח וצמחים מפותחים יותר, האם השערה זו מופרכת לדעתך או שמא יש לה הסבר לפי הדת?

5. כיצד בדיוק שוללת האבולוציה את תפיסת הבריאה?

6. האם יש הסבר בדת לעובדה שהאדם דומה בגופו ובתפקודיו לבעלי חיים אחרים?

7. על-פי ספר בראשית , העולם נברא בתהליך שנמשך שישה ימים ושסופו השבת: האם מקובלת לדעתך התפיסה של אנשים דתיים רבים המסבירה את האבולוציה בכך שהאל ברא את השמיים והארץ והאדם ובעלי החיים בפרקי זמן יותר ארוכים שבעצם ממחישים את האבולוציה, וכך גם מקיימים את האמונה בבריאת האל?

8. מהם הטיעונים של האנשים שכלל לא מאמינים באבולוציה אלא בבריאת העולם? (כיצד הם שוללים את האבולוציה?)

9. ישנם מחנכים בישיבות אשר מוטרדים מהפרק על אבולוציה הנלמד בשיעור ביולוגיה רגיל בתיכון, כיצד לדעתך יש "לטפל" בנושא נלמד זה?

תשובה

שלום רב:

1. תפיסת היהדות לגבי בריאת העולם היא שהעולם נברא ע"י הקב"ה בצורה מתוכננת ומסודרת כאשר בכל יום נברא דבר אחר.

2.ככל שידוע לי תיאורית האבולוציה מאמינה בעולם שמתהווה בדרך המקרה לא ע"י הקב"ה ח"ו ולא בדרך של סדר ובקרה.

3.אינני חושב שרוב האנשים מעדיפים את תורת האבולוציה , אדרבה רוב האנשים מאמינים בבריאת העולם ע"י הקב"ה. ברור שהמאמינים באבולוציה יעדיפו זאת מאחר ואין זה מחייב דבר באורחות החיים.

4.הנחת המאובנים איננה מחייבת מאחר והיא רחוקה מלהיות כהוכחה, חוץ מזה עלייך לזכור ששת ימי בראשית אינם ימים במושגים של 24 שעות אלא משהו הרבה יותר רחב דבר שאין לו הגבלה של זמן.

5.האבולוציה מעדיפה להאמין במקריות מאשר בקב"ה שברא את העולם בצורה מתוכננת ונשלטת.

6.בוודאי שהיות האדם דומה לבעלי חיים מסוימים בנקודות כאלו או אחרות אין זה קשור בכלל לרעיון האבולוציה אלא דבר זה נובע מכך שבני אדם הם יצורים חיים עם שכל דיבור ונשמה ומציאות זו משנה את ייעודם בעולם הזה.

7.כבר כתבנו לך בתשובות הקודמות על עניין זה.

8.ישנו מאמר של חז"ל האומר ש "אין הנחתום מעיד על עיסתו" אבל עלייך לדעת שהעיסה מעידה על הנחתום (נחתום זהו אופה) , עולם שמורכב ממיליארדים רבים של נבראים שכ"כ מורכבים ומסובכים והכל מתפקד בהרמוניה, הרי זה מעליב לחשוב שכל זה נוצר במקרה.

9.בוודאי שעדיף לא ללמוד בכלל תיאוריה זו ואם כן רק של "דע מה שתשיב לאבולוציה".

מיכאל ברום.