תפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/09/18 20:49 י בתשרי התשעט

שאלה

שלום רב,

א.האם כשאר אני נמצאת באמצע תפילה (לא באמצע שמונה עשרה) ואני מקנחת את האף אני צריכה כל פעם לנטול ידיים אחרי זה?

ב. האם לאישה יש ערך בתפילה במניין (של גברים) כלומר אם יש בפניה שתי אפשרויות- או להתפלל לבד או ללכת לבית כנסת ולהפלל שם בתפילה במניין יש עדיפות לתפילה בבית הכנסת? ומה לגבי תפילת מנחה בערב שבת? האם עדיף שתתפלל במנחה שבבית הכנסת או עדיף שתפלל לבד לפני הדלקת נרות? ובמקרה שלא הספיקה להתפלל לפני הדלקת נרות מה התנאי שאומרים?

תודה רבה!

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום רב,

א. אין שום בעיה לקנח את האף בתפילה. אין צורך לעשות שום פעולה לאחר מכן - גם לא ליטול ידיים.

ב. יש עדיפות לתפילה במניין מפני שאת יכולה לענות אמן על קדיש, את יכולה לומר קדושה וברכו. מצטט לך מפניני הלכה:

אמנם ברור שאשה שתתפלל במניין ובבית הכנסת יש לה בזה זכות, שתתפלל במקום מקודש שהשכינה שורה בו. ואף תזכה לענות אמן על קדיש וחזרת הש"ץ, ותאמר קדושה ומודים, ותשמע ברכת כהנים.

וכן מצינו במדרש (ילקוט שמעוני עקב תתע"א): מעשה באשה אחת שהזקינה מאוד, עד שקצה בחייה. באה לפני רבי יוסי בן חלפתא ואמרה לו: רבי, זקנתי יותר מדאי, ומעכשיו חיים של ניוול הם, שאיני טועמת לא מאכל ולא משתה, ואני מבקשת להיפטר מן העולם. אמר לה: באיזו מצווה את רגילה להקפיד בכל יום? אמרה לו: רגילה אני, שאפילו יש לי דבר חביב, אני מניחה אותו ומשכמת לבית הכנסת בכל יום. אמר לה: מנעי עצמך מבית הכנסת שלושה ימים זה אחר זה. הלכה ועשתה כך, וביום השלישי חלתה ומתה. למדנו מכאן שהשקידה לבוא לבית כנסת בכל יום גורמת לאריכות ימים, וגם נשים שייכות למעלה זו.

וכן סיפרו חז"ל על אשה אחת שהיה בית כנסת בשכנותה, אך היא היתה הולכת בכל יום לבית הכנסת המרוחק של רבי יוחנן. שאל אותה רבי יוחנן: "בתי, והלא יש בית כנסת בשכנותך, ומדוע את באה עד כאן". אמרה לו: "רבי, והלא שכר פסיעות יש לי" (סוטה כב, א). ומכאן למדנו הלכה, שכאשר ישנה מעלה בבית הכנסת המרוחק, ההולך אליו יש לו שכר פסיעות (מ"א צ, כב; פ"ה תפילה ג, 3).1

ואע"פ כן, ברור שהמצווה לאשה להתפלל במניין שנייה במעלתה לטיפול במשפחה, וכל אימת שיש התנגשות בין התפילה בבית הכנסת לטיפול בילדים ובמשפחה, המשפחה קודמת. אבל נערות ורווקות, וכן נשים שילדיהן גדלו ואין להן נכדים בביתן, טוב שישתדלו לבוא לבית הכנסת בשבתות וימים טובים. לפיכך ראוי שנלמד מעט כללים והלכות על התפילה במניין.

עייני תשובה ארוכה - את יכולה לקרוא את הסיכום בלבד. באפשרות שהבעל יתחשב באשתו כדי שהיא תוכל להתפלל במניין

https://mapa613.com/wp-content/uploads/2017/07/d7aad7a4d799d79cd7aa-d790d799d7a9d794-d791d79ed7a0d799d799d79f.pdf

ג. מנחה בבית הכנסת בליל שבת: לכתחילה ראוי שאישה תתפלל מנחה לפני הדלקת נרות ותקבל שבת בהדלקת נרות.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן