שאלה דחופה מאוד

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/07/20 10:34 יא בתמוז התשפ

שאלה

שלום רב

יש לי חבר שהתחיל לפני כמה שבועות להתחזק ולבוא לבית הכנסת בשביל ללמוד ולהתפלל ולאחרונה הוא קצת במשבר רוחני בין היתר גם לגבי השאלה: האם כל מה שהקב"ה עושה לנו הוא טוב?

שאלתי היא האם תוכל לכתוב לי מאמר חיזוק ממוען אליו כדי שאוכל לחזק אותו ושיהיו לו כוחות להמשיך ללמוד ולהתפלל ואעביר אותו אליו

תשובה

בס"ד

שלום רב,

לשאלה שלך: 'האם כל מה שהקב"ה עושה לנו הוא טוב?' יש שני צדדים:

מצד אחד ברור שהקב"ה טוב, רוצה טוב, וגומל אתנו רק טוב וחסד. העולם נברא ברצונו הטוב ובחסדו של הבורא.

מצד שני לא הכל טוב. יש הרבה קשיים, הרבה סבל וייסורים לאדם הפרטי ולציבור כולו.

צריך להסביר איך אלוקים טוב, שרוצה טוב ופועל בחסד, משפיע בעולם הרבה סבל וייסורים, לא רק טוב וחסד.

לסבל ולייסורים יש סיבות רבות, אבל היסוד של כולם הוא אחד, בשתי מילים: 'הכל לטובה'!

שים לב, לא הכל טוב אבל הכל לטובה!

הסבל והייסורים לפרט ולכלל מחוללים תהליכים שסופו טוב.

'גלגוליו' של יוסף הם דוגמה לכך: יוסף הנער זוכה ליחס מיוחד מצד יעקב אביו, בשונה מכל אחיו, הוא לבוש כתונת פסים. יוסף חולם על מנהיגות וגדלות שכל אחיו משתחווים לו. יוסף לוקח את היתרונות הללו לעמדה מתנשאת - הוא מספר לאחיו על החלומות שלו, הוא מביא דיבתם רעה אל אביהם.

האחים כועסים ומתנקמים, בבן ובאב. מוכרים את יוסף לעבד ומביאים לאביהם את הכותונת כדי שיחשוב שיוסף נטרף.

יוסף, העבד, עומד בניסיון נורא עם אשת פוטיפר. מה התוצאה? הוא מושלך לבית הסוהר.

מה חושב יוסף העבד כשהוא מוצא עצמו אסיר בבית הסוהר במצרים, מנותק לחלוטין מאביו וממשפחתו. האם ליוסף אין שאלות כלפי הקב"ה? האם יוסף לא תמה (כמו החבר שלך): "האם כל מה שהקב"ה עושה לנו הוא טוב?".

אחרי שיוסף עמד בניסיון בלתי אפשרי עם אשת פוטיפר, ה'שכר' שלו להיזרק לבית הסוהר?

אבל כאשר פרעה ממנה את יוסף למשנה למלך מצרים, יוסף מבין את הלקח. עכשיו הוא באמת משנה למלך מצרים, אבל הוא כבר לא מתנשא על אחיו! הוא מבין את הטעות בחלומות על התנשאות. הוא מבין שהתפקיד הרם שלו לגבש ולטפח את המשפחה שלו. לכן כאשר יוסף מתגלה לאחיו, הוא לא מתנשא, גם לא נוקם בהם, למרות שהוא יכול בקלות לנקום. יוסף מבקש פיוס (בראשית פרק מה). הוא אומר לאחיו שמבחינתו הם בכלל לא מכרו אותו. מבחינתו זו שליחות של הקב"ה - הפעל ש.ל.ח. מופיע שלש פעמים בפסוקים להלן:

{ד} ויאמר יוסף אל אחיו גשו נא אלי ויגשו ויאמר אני יוסף אחיכם אשר מכרתם אתי מצרימה:

{ה} ועתה אל תעצבו ואל יחר בעיניכם כי מכרתם אתי הנה כי למחיה שלחני אלהים לפניכם...

{ז} וישלחני אלהים לפניכם לשום לכם שארית בארץ ולהחיות לכם לפליטה גדלה:

{ח} ועתה לא אתם שלחתם אתי הנה כי האלהים...

{יד} ויפל על צוארי בנימן אחיו ויבך ובנימן בכה על צואריו:

{טו} וינשק לכל אחיו ויבך עלהם ואחרי כן דברו אחיו אתו:

מתברר שלסבל של יוסף כעבד וכאסיר בבית האסורים, היה תפקיד חשוב מאוד. הסבל הזה הפך את יוסף מצעיר שמתנשא על אחיו, לאח נבחר שלוקח אחריות כבדה על כל משפחתו בתקופה הקשה שלהם.

זו דוגמה לביטחון שכל מה שהקב"ה עושה - הכל לטובה.