שאל את הרב

קידוש ע''י בחורה

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 27/04/10 00:05 יג באייר התשע

שאלה

האם יוצאים ידי חובה בקידוש של שבת כשבחורה (שומרת תורה ומצוות) מקדשת על היין?

ומה לגבי ברכת המוציא על חלה?

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום רב .

מי שחייב במצווה יכול גם להוציא ידי חובה אחרים באותה רמת חיוב ,לכן אין ילד קטן מוציא ידי חובה את הגדולים ולכן בברכת המוציא יכולה אישה להוציא את כולם ידי חובה.

[בקידוש מצד עיקר הדין יכולה אישה להוציא אנשים ידי חובה] למרות שזו מצוות עשה שהזמן גרמא, (כיון שהוקש שמור לזכור, ומכיון שחייבות בשמירה לכן חייבות בזכירה..) -, הואיל והיא חייבת בקידוש מהתורה כמו האיש. (ברכות כ:, רמב"ם הלכות עכו"ם פרק יב' הלכה ג', [וכן פסק מרן השולחן ערוך ] ב-או"ח סימן רעא' סעיף ב').

כמו כן יכולה להוציא ידי חובה גם את החולה שלא יכול בעצמו לקדש, ואפילו אם עשתה קידוש - יכולה להוציא אחרים ידי חובה מדין ערבות (לווית חן עמ' ח', וכן העלה במנוחת אהבה חלק א' פרק ז' הלכה ד).

אולם כתבו הפוסקים ש[לכתחילה] רק אם בני ביתה נמצאים בבית- תקדש להם (כי אם יש זרים בבית- זה לא צנוע...), אולם [בדיעבד] -אם קידשה והיו זרים בבית - יצאו ידי חובה (משנה ברורה וכף החיים על סימן רע"א סעיף ב').

ברכה והצלחה.


כתבות נוספות