פסיקת הלכה לספרדים ואשכנזים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/01/18 11:02 טז בטבת התשעח

שאלה

שלום לכב' הרב,

רציתי לשאול לגבי אופן פסיקת ההלכה בין ספרדים לאשכנזים.

ידוע לי מצד אחד כי יהודי צריך ללכת לפי מנהג אבותיו וכך אני למשל כספרדי הולך לפי פסקותיו של רבי יוסף קארו ואילו האשכנזים הולכים לפי הרמ"א.

מצד שני, יוצא לי לפעמים לראות כל מיני פסקי הלכה של רבנים ספרדיים שמביאים במקורותיהם כל מיני פוסקים אשכנזיים (כמו המשנה ברורה, הפרי מגדים, הגאון מוילנא, וכו').

רציתי לדעת כיצד זה מתיישב.

תודה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אתה צריך לעשות הבחנה בין אדם רגיל - כמוך או כמוני, שרוצה לדעת מה ההלכה, ובין פוסק הלכה.

אנחנו לא פוסקי הלכה אלא מבררים מה ההלכה שעלינו לקיים.

אדם אשכנזי יברר אצל רב אשכנזי או בספר של פסקים אשכנזים - וספרדי אצל הספרדים.

לעומתנו, פוסק הלכה הוא מי שקובע הלכה.

הוא 'יוצר' את ההלכה מתוך המקורות שמונחים לפניו.

לשם כך צריך ידע עצום וכשרון רב.

זהו רב פוסק - כמו הרב עובדיה זצ"ל - שמברר מקורות רבים ומגוונים ומתוך הבירור - מכריע מה ההלכה.

במקרים כאלה יכול פוסק אשכנזי לעיין גם בספרים של ספרדים ופוסק ספרדי בספרים של אשכנזים, שהרי הפוסק יודע איזה משקל להעניק לדברים. להקשיב לדברי קודמיו ולבחון אותם במשורה.

והאמת והשלום אהבו