ספק ממזר נישואים אזרחיים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 10/11/19 17:19 יב בחשון התשפ

שאלה

בס״ד

שלום כבוד הרב,

הבנתי שגט שניתן לאחר נישואים אזרחיים בלבד הוא רק לחומרא, לכן מישהי שהתחתנה בנישואים אזרחיים בלבד ולא קיבלה גט וילדה ילדים ממישהו אחר, ילדיה לא יהיו ממזרים אבל השאלה היא האם הם יהיו ספק ממזרים? ואם לא .. מי בדרך כלל מוגדר כספק ממזר?

תודה רבה!!!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

ספק ממזרים מגיעים ממקום שהיה ספק קידושין אצל האמא (עיין שו"ע סי' ד סעי' כה). אולם בשאלה זו זה ספק דיני לא ספק מציאותי. ועל כן יש סברות שיאמרו שכאן אנו אומרים ספק לקולא ואין כאן נישואין ועל כן אינם ספק ממזרים כלל, ויש מקום לחלוק. בתי הדין בארץ ישראל, רגילים בשאלה זו, לצערנו, והם יודעים כיצד להפחית את מושג הממזרות בישראל, ויש עוד הרבה דרכים כיצד לא להחשיב את הנשואין הראשונים. כגון: היכן גרו הזוג, האם כתבו שטר קניינים או חיו סתם, האם היה באפשרותם לערוך חתונה יהודית ועוד שאלות רבות שיכולות לפטור את הבעיה הזאת, ובד"כ גם מצליחים להתיר מקרים אלו. על כן הדרך הנכונה היא לפנות לבית הדין באזורכם, לעשות ברור על המעמד ההלכתי של הילדים, עדיף לעשות ברור זה כמה שיותר מהר, כל זמן שיש עוד עדים ואפשר לברר את הנושא מיסודו, וכדי שהילדים יוכלו להתחתן בעם ישראל ללא בעיות כלל.

בהצלחה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ