מתן תורה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/10/19 10:57 כא בתשרי התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,רוצה להבין אם מושה רבינו כתב את התורה אז אך יכול להיות? כי זה מאוד ענק ומתי הספיק לכתוב ,ואם כתב מול העם ?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

משה לא כתב את כל תורת ד' בפעם אחת. כבר בספר שמות פרק כד פסוקים ג - ד, מסופר על כתיבת דברי ד': וַיָּבֹא מֹשֶׁה, וַיְסַפֵּר לָעָם אֵת כָּל-דִּבְרֵי ד', וְאֵת, כָּל-הַמִּשְׁפָּטִים; וַיַּעַן כָּל-הָעָם קוֹל אֶחָד, וַיֹּאמְרוּ, כָּל-הַדְּבָרִים אֲשֶׁר-דִּבֶּר ד', נַעֲשֶׂה.

וַיִּכְתֹּב מֹשֶׁה, אֵת כָּל-דִּבְרֵי ד'..." חז"ל מכנים את צורת הכתיבה הזאת: "תורה מגילה מגילה ניתנה". במתן תורה כתב משה את התכנים של ספר בראשית וספר שמות עד מתן תורה. במשך תקופת המדבר המשיך משה לכתוב קטעים נוספים של דבר ד'. התיאור בספר דברים לא; כד - כ "וַיְהִי כְּכַלּוֹת מֹשֶׁה לִכְתֹּב אֶת דִּבְרֵי הַתּוֹרָה הַזֹּאת עַל סֵפֶר עַד תֻּמָּם: וַיְצַו מֹשֶׁה אֶת הַלְוִיִּם נֹשְׂאֵי אֲרוֹן בְּרִית ה' לֵאמֹר: לָקֹחַ אֵת סֵפֶר הַתּוֹרָה הַזֶּה וְשַׂמְתֶּם אֹתוֹ מִצַּד אֲרוֹן בְּרִית ה' אֱלֹהֵיכֶם וְהָיָה שָׁם בְּךָ לְעֵד". מספר על סיום כתיבת התורה.