משיג גבול

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 20/11/19 12:14 כב בחשון התשפ

שאלה

כבוד הרבה שלום.

ברצוני לשאול בעניין משיג גבול לאחר התראה תוך הפרה בוטה של הסכם בכתב ובעל פה

כיצד נכון לנהוג.

האם פניה לדין תורה?

האם פניה לעורך דין?

היכן נכנס ערך הויתור והאם נכון להתייחס אליו במקרה זה

עברנו עוגמת נפש קשה כתוצאה המתנהלות נוקשה, חסרת רגש של משכיר לאורך תקופת השכירות ולבסוף כניסה לנכס ללא אישורנו .

מתקשה במחילה וכל שכן בתפילה המוזכרת בברכת המפיל.

אם הרב יוכל לכוון אותי

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

מטבע הדברים, תשובה לשאלה זו קשורה גם לפרטי המקרה שאני לא מכיר, ועל כן אני כותב רק את העקרונות, ואתם תשייכו אותם למקרה שלכם:

א. איסור השגת גבול הוא מהחמורים ביותר הקיימים, ובספר דברים הוא נכתב כחלק מהרחבת מצוות "לא תרצח", ולא רק בהיבטים הממוניים.

ב. אין שום חובה למחול ולוותר על ענייני ממונות שמגיעים לאדם. זו יכולה להיות מידה טובה כאשר הצד השני נזקק וכדו', אולם לא כאשר הוא מפעיל כוח ונוהג שלא באלימות.

ג. העדיפות הראשונה היא כמובן דיני תורה. אבל צריך לזכור כי לצורך זה - צריך את הסכמת הצד השני. לא זו בלבד, אלא שצריך ללכת לבית דין אמין.

ד. אם אי אפשר לעשות זאת בדיני תורה -מותר ללכת לדיני המדינה.

כל טוב