מעשר כספים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/04/18 20:49 יא באייר התשעח

שאלה

שלום לרב,

האם זה דרגה יותר גבוהה להביא את המעשר למי שאני לא מכירה ושלא מכיר אותי. (כך שמעתי פעם).. תודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

יש כאן שני עקרונות שנראים לכאורה סותרים.

מצד אחד נאמר "עניי עירך קודמים"

בפירוט: "יש לו לאדם מזונות הרבה בתוך ביתו ובקש לעשות מהן צדקה כדי שיפרנס אחרים, כאי זה צד יעשה, יפרנס את אביו ואת אמו תחילה, ואם הותיר יפרנס את אחיו ואת אחותו, ואם הותיר יפרנס את בני ביתו, ואם הותיר יפרנס את בני משפחתו, ואם הותיר יפרנס את בני שכונתו, ואם הותיר יפרנס את בני מבוי, מיכן ואילך ירבה צדקה בישראל".

מצד שני יש עקרון של "מתן בסתר" כך לשונו של הרמב"ם:

הנותן צדקה לעניים ולא ידע למי נתן ולא ידע העני ממי לקח; שהרי זו מצווה לשמה.

בכל מקרה העיקרון הראשון חשוב יותר. לכן עדיף לתת לקרובים מאשר לתת לרחוקים.

אבל שני העקרונות לא בהכרח סותרים. אפשר לדאוג לקרובים מבלי שידעו שאתה דואג להם - כגון לדאוג לעני במשפחתך מבלי שהוא ידע שאתה זה שדואג לו.