מלאכת גוזז ומלאכת מוחק

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/06/19 10:02 יז בסיון התשעט

שאלה

שלום לכב' הרב,

קראתי בילקוט יוסף וכאן על מלאכת גוזז ומלאכת מוחק:

https://ph.yhb.org.il/01-14-01/

https://ph.yhb.org.il/01-18-01/

ויש כמה דברים שלא ברורים לי מבחינה עקרונית של לדעת את גבולות ההלכה והאיסור בין מהתורה בין מדרבנן (ולא כי זה משנה לי למעשה).

שאלותיי הן:

1. הבנתי שהאיסור תורה הוא אם הוצאת 2 שערות בכלי. אם אבל תלשתי בפינצטה שערה אחת וישר אח"כ עוד שערה, עברתי בעצם פעמיים על איסור דרבנן? ורק אם הייתי מוציא את שתיהן בבת אחת זה היה איסור תורה?

2. ומה לגבי גזירה - אם גזרתי 2 שערות במספריים - זה איסור תורה/דרבנן?

3. במלאכת מוחק, ראיתי שהאיסור במחיקה (לצורך כתיבת 2 אותיות) הוא כשזה מחיקת דיו מקלף, או שעוה מפנקס. מה הכוונה בעצם בפנקס?

4. מה לגבי מחיקת דיו מנייר (לצורך כתיבת 2 אותיות) - איסור תורה או דרבנן?

תודה!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום רב,

בשאלה שלך אודות גוזז: כמה ואיך נחשב דאורייתא? תלוי מה הוא גוזז ולשם מה.

עיין תיאור מפורט בקישור: http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=3216

תוספתא: "נפלה דיו על הספר ומחקו שעוה על הפינקס ומחקו אם יש במקומו כדי לכתוב שתי אותיות חייב"

פנקס הוא אוסף של דפים שכותבים עליהם. אם על אחד הדפים הללו נשפכה שעווה - אסור לגרד אותה כדי שאפשר יהיה לכתוב שם (בפרוש דברי התוספתא יש מחלוקות ראשונים).

מחיקת דיו מנייר לצורך כתיבת שתי אותיות זה איסור דאורייתא.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן