לשון הרע במשפחה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 05/05/22 20:49 ד באייר התשפב

שאלה

אחותי הציקה לי בזמן שהכנתי שיעורי בית וההורים שלי לא היו בבית, כשההורים שלי חזרו סיפרתי להם והם הענישו אותה. האם זה נקרא לשון הרע? האם זה נקרא הלבנת פנים? האם הייתי צריכה לנהוג אחרת?

תשובה

שלום

יש מקרים שבהם הלשון הרע נאמר לצורך ובתנאים מסוימים, ואז לא רק שאין בזה איסור, אלא צריך לומר אותו.

אחד מהמקרים זה למשל לספר להורים על הילד שלהם שמתנהג לא בסדר, מכיון שזו האחריות שלהם לחנך אותו ולדאוג לכך שיתנהג כמו שצריך.

התנאים שצריכים להתקיים הם:

א. שיודעים את מה שאומרים בוודאות ולא משמועה

ב. שברור שמדובר במשהו שלילי, ולא כזה שנתון לפרשנות

ג. שאם אפשר להשיג את התועלת בדרך אחרת (למשל לדבר איתה ישירות) לנסות את זה קודם

ד. לספר מדויק מה שקרה בלי שום תוספת

ה. לכוון לתועלת ולא למשל לנקמה

ו. חלילה שלא יצא מזה שמי שמספרים עליו ייענש או ייפגע באופן שלא מגיע לו או שאסור לעשות לו

גם כשעושים את הדבר הזה, שכאמור במקרה שלך נראה שבהחלט היה נכון לעשות אותו, צריך לוודא שלא מביישים אותה לשווא, ולכן נראה שלא נכון לספר בפניה, אלא להורים לבד.

בהצלחה רבה