לימוד חול בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/01/20 06:00 כ בטבת התשפ

שאלה

שלום לרב

מותר ללמוד גאוגרפיה והיסטוריה בשבת?

והאם בכלל מותר ללמוד קודש כמו תושבע אם אני ממש לא נהנית ללמוד ולומדת רק לבגרות אבל יודעת שיש ערך בלימוד עצמו גם אם אני לא אוהבת אותו?

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

תשובה של הרב דב ליאור לשאלה אם מותר לימודי חול בשבת:

ישנה מחלוקת בין הרמב"ם לרשב"א ומובאת בשו"ע בהלכות שבת ס' ש"ז, כאשר הרמב"ם מחמיר ואומר שלא ניתנה השבת אלא לעסוק בתורה ובחכמתה ולא בשאר חכמות, והרשב"א מתיר ללמוד גם שאר חכמות, ומבאר ערוך השולחן בדעת הרמב"ם שמה שאסר אינו מעיקר בדין אלא ממידת חסידות, לכן אדם שצריך להתכונן לבחינה (בגאוגרפיה או אנטומיה) ולחוץ בזמן, יכול ללמוד ולקרוא על זה בשבת גם לפי הרמב"ם (= זו תשובה הרב ליאור שליט"א).

אם לימודי חול מותר - קל וחומר שמותר לימודי קודש, גם אם אלו לימודים לבגרות בלבד.

מכל מקום - כדאי וראוי לכבוד שבת קודש להקדיש זמן ללימוד תורני נוסף שאת מוצאת בו טעם ושמחה ללמוד אותו. כפי שאת מוצאת זמן להתפלל לכבוד שבת, לקדש ולסעוד לכבוד שבת, תקדישי גם חלק מהזמן ללימוד אמתי ועמוק, לכבוד שבת קודש.