כשרות הביצים

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 13/01/06 11:26 יג בטבת התשסו

שאלה

שלום רב.

1. איך אפשר לדעת שאין דם בביצה קשה?

2. לכמה מתפללים צריך להמתין ש"ץ שרוצה להתחיל את חזרת הש"ץ? מדובר במסגרת צבאית שאין הרבה זמן!

תודה רבה ושבת שלום

תשובה

תשובה: א. כידוע, תרנגולת יכולה להטיל ביצים אף ללא זכר.

ב. דם בביצת תרנגולת שהתעברה מזכר, משמעותו, שהאפרוח מתחיל לגדול, ולכן אסור לאכול ביצה זו.

ג. אם נמצא דם בביצת תרנגולת מלול שיש בו זכרים, כגון במשקים קטנים [אפשר לברר זאת], בזה יש מח' בין העדות השונות:
* לבני עדות המזרח ההולכים לפי השו"ע, אם נמצא הדם בחלמון [הצהוב], הביצה אסורה, כי דם בחלמון מגלה שהאפרוח מתחיל לגדול, ואם נמצא בחלבון [הלבן], הביצה מותרת, רק צריך להוציא את הדם.
* לאשכנזים ההולכים לפי הרמ"א, בין אם נמצא בחלמון ובין אם נמצא בחלבון ביצה אסורה.
הערה: במידה ונמצא דם אסור לפי הנ"ל, יש לשאול רב, מה דין שאר הביצים, ומה דין הכלי שבו בשלו את הביצים.
ד. אם נמצא בביצת תרנגולת המשווקת מ'תנובה', שאילו הם ביצים המשווקות מלול שאין בו זכרים, הביצה לא אסורה, לא משנה איפה הדם, כי אפרוח לא יכול לגדול בביצה כזו, אבל משום מראית עין אסור לאכול דם זה. לכן יש להוציא את הדם והביצה מותרת.

ה. דין ביצה קשה
כיון שברוב הביצים אין דם, לכן יש חזקה בסתם ביצה שאין בה דם. לכן מותר לבשל ביצה קשה אע"פ שאנו לא יודעים מה יש בתוכה. אם תוך כדי אכילה רואים דם, אנו חוזרים לנ"ל בסעיפים ג ו-ד.

יישר כוח ובהצלחה
בברכה צוות המשיבים ישיבת ההסדר קרני שומרון
נשמח לתגובה karnei_shomron@intermail.co.il