כיבוד הורים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 17/05/21 22:36 ו בסיון התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב!

רציתי לשאול עד היכן מגיעה מצוות כיבוד הורים, בשבוע האחרון אני מתווכחת עם אמא שלי המון על זה שאני אומרת לאחי הקטן דבר אחד והיא מתקיפה אותי לפניו ורוצה שאעשה כפי רצונו כאן ועכשיו. לדוגמא הוא ביקש שאראה אותו משחק ואמרתי לו עוד רבע שעה ואמא שלי התערבה ואמרה מה יתן לך עוד רבע שעה את יכולה להתעדכן בחדשות במצב הזה.. או לדוגמא שביקש שאשלם לו על משחק וסירבתי ואמא שלי תקפה ואמרה באמת אין לך 7 שקל. אני נשואה ובהריון, מרגישה שאמא שלי לא מכבדת אותי עלה לי הכעס במקרים אלה ואמרתי לה מילים כמו "אני לא אקשיב לך" "תעזבי אותי כבר" אמרתי לאחי הקטן שאמא היא לא כזאת חכמה אבל הסברתי לו שיסמוך על עצמו מה שהוא רואה בעיניים שלו ולא יבקש את ההגנה של אמא. רוצה לציין שאני משתדלת מאוד ללכת לפי דרך הבורא ויש לי יסורי מצפון. עד לפני 8 שנים הקשבתי לאמא שלי בכל דבר באופן מובהק כמו כבש שהולך אחרי הרועה עד שעולמי התהפך עלי וחליתי נפשית, בגלל צורת הגידול של אמא שלי לדעתי, אבא שלי עזב אפילו לזמן מה את הבית היום אני מרגישה צורך להגן על עצמי ורואה את המציאות ואין לי כבר היכולת לעשות כל מה שהיא דורשת ממני כי אני מבינה מה שאז לא רק חבל לי שזה נעשה עם קצת כעס. מה הרב חושב במקרים אלו של אחי, האם זה בסדר להתעקש, איך עלי לנהוג, זה מעיק עלי מאוד..?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

ברור שאין חובת כבוד אב ואם בדברים שאינם שייכים אליהם, דהיינו מתי להקשיב לאדם שלישי או אח או דברים כאלו. המצווה היא לכבד את ההורים, אבל לא אחרים בגלל בקשות ההורים. אבל מאידך אסור לצער אם ההורים, לכן במקרים כאלו אין חובה לשמוע לקול האמא, ואולם אסור להכנס לוויכוחים ומילים פוגעניות, בגלל שזה פוגע בהורים וזה אסור, אלא או להתעלם מהדברים, או לדחות אותם למועד מאוחר יותר, אין חובה לעשות אבל לא לפגוע בהם.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ