יועצות הלכה נדה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 13/10/16 23:15 יא בתשרי התשעז

שאלה

הרב שלום

אני חושבת ללמוד להיות יועצת הלכה של הלכות נדה לנשים.

שמעתי שיש לזה התנגדות, ואז שמעתי שיש לזה תומכים, ואני מבולבלת.

די ברור שזה מסייע לנשים, אבל ברור לי גם שחלק מאלה שלומדות זה לא בדיוק רק כדי לעזור לנשים כמו להיות ידעניות ופמניזם, אבל הרוב דוקא כן לומדות את זה כדי לעזור בלבד.

האם מותר ללמוד את זה, אם אני יודעת שבמקום שאני גרה יש נשים שאם לא תהיה אשה שיוכלו לגשת אליה הם לא יגשו בכלל לרב, ויחכו עוד חודש או יותר גרוע הפוך לא ישאלו בכלל...?

*- *

תשובה

שלום

בעבר שאלתי שני גדולים האם מותר לאשה לפנות ליועצת כזו.

דעת הרב ליאור- שאין ללכת אליהן כלל, ויש בזה השפלת התורה שהמחוייבים בעמלה לא פוסקים בה, ומי שאינן חייבות בעמלה פוסקות בה.

דעת הרב אריאל- בדברים שזיל קרי בי רב הוא, דהיינו במה שמפורסם בספרים הפשוטים, מותר לשאול אותן ומותר להן לצטט, שהן כמספרות מה כתוב וידוע, ולא פוסקות.
אך בדברי העמקה, או בדברים המצריכים הכרעה של פסיקה- יש לגשת רק לרב ולא אליהן.

למעשה, אם תקבלי על עצמך שלא תורי דבר, אלא רק תעבירי שאלות מהשואלות לרב, ורק במה שידוע ומפורסם להתיר או לאסור תספרי את ההלכה, אזי יש לזה מקום, אם את אומרת שאכן יפנו אלייך נשים שלא היו פונות לרב והיו נכשלות חלילה. ואת כמצילה מן הארי.
אך אם את מעריכה שאם לא תלמדי זאת הנשים יפנו לרב פוסק בעצמן, ולא תיגרם מכך תקלה, אזי עדיף להמנע.
כמובן ללמוד לשם ידיעת ההלכה עבור עצמך תמיד מותר, וטוב לעשות כך.

בהצלחה