יום כיפור

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 08/10/19 14:17 ט בתשרי התשפ

שאלה

שלום הרב! הבנתי כי מבחינה הלכתית הצום ביום כיפור חשוב יותר מן התפילה.. לי נראה כי דווקא להיפך.. הצום הוא אמצעי להתחבר ולהוסיף משמעות ליום הנוראי והקדוש, אך התפילה היא העיקר..

אשמח אם תסביר לי מה הרעיון העומד מאחורי ההלכה(:

( אשמח לציין כי חניך שלי הוביל אותי לשאלה זו..)

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

יסוד הכל הוא מה שהתורה ציוותה.

בתורה כתוב במפורש העינוי, חמש פעמים, ואף לא פעם אחת - תפילה.

זהו היסוד ממנו אנו מתחילים ללמוד, ולנסות להבין מדוע.

לצורך זה צריך לנסות לפענח את הצום עצמו - וכל פעם שאנו מנסים לפענח את טעמה של מצווה מסוימת אנו נכנסים לעולם הספק, שהלוא אם לא כתוב במפורש - אין אנו יודעים.

ומתוך הספק -

הצום הוא גיוס הגוף.

הצום הוא השביתה הגופנית מכל מה שמסביב, וכך ניסח זאת הרמב"ם.

הצום הוא החוויה העמוקה של השתחררות מכל העיסוקים החומריים שלנו.

הצום מבודד אותנו להיות יום אחד כמלאכים - וכך ביאר זאת רבי יהודה הלוי.

הצום הוא תיקון האכילה, שהיא יסוד הקיום, ולמעשה אנו שוהים בתוכה הרבה יותר מאשר עניינים אחרים שבעולמנו.

ומתוך עוד דברים שנאמרו על הצום אנו אט אט מבינים כי התפילה היא פעולה רוחנית אבל חיצונית לקיום, ואילו הצום נוגע לשורשי הקיום ממש.

ואפשר שבשל כך הוא עליון יותר וחשוב יותר.

ואפשר - שיש סיבות אחרות.

כל טוב וגמר חתימה טובה