טלטול טלפון בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/02/19 22:13 יא באדר א'

שאלה

שלום לכב' הרב,

רציתי לשאול את הרב אם נהגתי נכון, קרה לי שבשבת אחת השארתי בטעות את הטלפון הנייד שלי על המיטה וגיליתי זאת כשבאתי לישון.

מאחר ולפי הבנתי מדובר במוקצה מחמת חיסרון כיס, לא יכולתי פשוט להזיזו לצורך מקומו (שכן אני רוצה לישון במיטה) ולכן ניסיתי לחשוב על טלטול שלא כדרכו.

מאחר ופחדתי ללחוץ על הכפתורים במידה והייתי מרים אותו איכשהו, הבאתי קופסא כלשהי, ופשוט גררתי אותו לקצה המיטה (באמצעות הרמת השמיכה או ע"י חפץ אחר) עד שהוא נפל לקופסא שהחזקתי, ואז הנחתי את הקופסא במקום אחר כלשהו.

האם נהגתי בסדר, ואם לא מה עלי לעשות בפעם הבאה?

תודה רבה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אסור להחזיק את הטלפון בקופסה שאוחזים ביד מפני שהקופסה היא 'בסיס לדבר האסור'.

צריך להכין על הרצפה כרית או שמיכה שתמנע נזק לטלפון כשהוא נופל. לאחר שהטלפון מונח על הכרית - שמיכה שהפך להיות 'בסיס לדבר האסור', אפשר להזיז - לא ביד - אלא בדחיפה ברגל, למקום מתאים. לאחר מכן צריך לנענע את כרית, שמיכה וכד', לשמוט את המכשיר לקרקע. כדי שהכרית - שמיכה בהם השתמשנו להעביר את המכשיר, לא יהיה 'ביטול כלי מהיכנו'.

על כך נאמר: "אין אדם עומד על דברי תורה אלא אם כן נכשל בהן" גיטין מג.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן