חייבים לחסן נגד חצבת?

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 12/12/18 21:21 ד בטבת התשעט

שאלה

כרופאת משפחה אני נתקלת בהורים דתיים דווקא שלא מוכנים לחסן את הילדים שלהם. לפי דעתי זה אסור אבל אני לא מכירה את ההלכות רציתי לדעת מה ההלכה.

תודה רבה

דר טטיאנה

תשובה

שלום לדר טטיאנה.

הנני מודה לך על השאלה הזאת שנוגעת לפיקוח נפש רק היום נאמר ברדיו שילדה נפטרה ממחלת החצבת.

על שאלה זו עניתי באריכות בספר השו"ת החדש שלי פורת יוסף שיוצא לאור בעזרת השם ממש בימים אלו.

אומר דבר כללי

הורים שלא מחסנים את ילדיהם בייחוד בחיסון זה גורמים לנזקים חמורים.

א. ילדים אחרים חולים גם בגללם.

ב. יש מקרה שנמסר לי על גן ילדים שלם שנדבק וההורים כבר חודש בבתיהם חשבו רק 30 משכורות חודשיות שגרמה לכך משפחה אחת ואני מכיר את הסיפור לפרטיו.

ג. איני רוצה חלילה לומר מה קורה במקרה שהשם ירחם קרה היום שילדה נפטרה זה ענין של דיני נפשות.

ד. זו גם ההוכחה שטענת אמהות להורים האחרים תגידו תודה שהילד שלכם כבר מחוסן אינה טענה נכונה.

ה. יש משל שאדם היה בספינה שיש בה חדרים קדח בחדרו וכשהתלוננו שאר הנוסעים בספינה אמר בשלי אני קודח.. .

ו. ואיני נכנס לחילול השם שלא מעט מההורים הנמנעים הם בני תורה .

ז. ברוך השם שהרוב מחסנים תארי לעצמך מה היה קורה חלילה אם הרבה יותר היו נמנעים.

והרי ידוע שלמרות החיסון עדיין חלק מהילדים נדבקים כי החיסון אינו מוחלט לכל הסוגים.

לכן אני מנצל את פנייתך ופונה לכל ההורים שאינם מחסנים אל תשלחו ידכם ואל תהיו במעל הזה.

אלו דיני נפשות דיני נזיקין ודיני ממונות יש לפחות שישים סעיפים בשולחן ערוך נגד מעשה חמור זה של שב ואל תעשה.

נכון שהיו מקרים בהם חיסונים הזיקו אבל כאן מדובר בנזקים מובהקים וברורים גם באחוזים שהנזק גדול מאוד.

ונשמרתם לנפשותיכם של ילדיכם גם כלפיהם יש לכם את כל סעיפי האחריות שציינתי וגם כלפי זולתכם.

ויהי רצון שיקויים בכל עם ישראל "כל המחלה אשר שמתי במצרים לא אשים עליך כי אני ה' רופאך" אמן.