ותן טל ומטר

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 16/10/18 11:55 ז בחשון התשעט

שאלה

שלום לכבוד מורנו ורבנו.

אנו דוחים את "ותן טל מטר" ל15 יום אחרי שמחת תורה בשביל שעולי רגלים שעלו לרגל יספיקו לחזור הביתה, אבל לא מפסיקים לומר זאת 15 יום לפני פסח, למרות שאותם עולי רגלים בדיוק נמצאים בדרך לירושלים שוב?

מדוע?

תשובה

שלום וברכה,

הרבה תירוצים נאמרו בעניין, אומר את התירוץ המועדף עלי:

בוא נניח אדם שמקפיד ללכת כל שבת לבית הכנסת ובשבת אחת יורד גשם. בהנחה שמדובר בגשם לא חזק ובאדם בריא ובעל שיקול דעת סביר, הוא יתעטף היטב היטב ויצליח להגיע לבית הכנסת. יחד עם זאת, אם בבוקר לא ירד גשם והוא הלך לבית הכנסת בביגוד רגיל, הרי שבחזור הוא יימצא את עצמו בבעיה לחזור הביתה.

בנוסף- ידוע שאדם שמתחרט על מצווה שעשה, מאבד את אותה הזכות. קל יותר לאנשים, פסיכולוגית, למסור מסירות נפש וללכת בגשם (תוך התעטפות ראויה וחיפוש מחסה ולחכות להפוגה בשביל ללכת וכו') לפני שהמצווה נעשתה, מאשר שאם הם כבר הלכו ובחזור תפס אותם הגשם להיזהר לא להתחרט על המצווה.