התעלפות ביום כיפור

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/10/18 15:52 כד בתשרי התשעט

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום.

ביום כיפור האחרון התעלפתי במהלך תפילת נעילה(.

יש לי עבר של התעלפויות ואני נמצאת כרגע בתהליך של בירור ,ולכן אני נושאת מכשיר מוניטור שמקליט את קצב הלב. כאשר אני מרגישה תסמין שלפני התעלפות אני אמורה ללחוץ על המכשיר והוא מתחיל להקליט.

מטרתו של המכשיר הוא לבדוק מה קורה מבחינת הלב כאשר אני מתעלפת והאם ישנן הפרעות קצב).

לאחר שהתעוררתי שתי נשים שאחת מהן היא אחות במקצועה הביאו לי לשתות מים ו"שלוק" שהופשר למי סוכר ושוקולד.

לאחר צאת החג התקשרנו למוקד של המוניטור ששם נמצאים רופאים ופארמדיקים כדי לראות האם כאשר התעלפתי הייתה בעיה בלב.

ונאמר לי שהדופק שלי ירד מאוד ל32 דפיקות בדקה.

ושאני צריכה לפנות לקרדיולוג שהפנה אותי למוניטור בשל כך.

רציתי לשאול בדיעבד האם היה מותר לי "לשבור את הצום" בשל ההתעלפות מכיוון שאני יודעת שקשה יותר להקל ביום כיפור מאשר בצומות אחרים.

תודה רבה

וחג סוכות שמח.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

כאשר אדם מתעלף בצום - זה בהחלט עלול להיות עדות למצב גופני שיש בו סכנת חיים.

גם העובדה שטיפלה בך אחות מקצועית, והיא נתנה לך לשתות, מוכיחה שהיא העריכה שחייבים להשקות אותך.

נראה לי שהלקח מהאירוע הוא לשמור על גופך בזמן הצום, ולהימנע בכלל מלצאת מהבית.

כבר מבוקר יום הכיפורים, להישאר במנוחה מוחלטת בבית, לצמצם תנועה כדי לסיים את הצום ללא תקלות וללא חששות.

עלינו לזכור שהחובה לצום היא מן התורה. למי שמתקשה לצום אין חובה ללכת לבית הכנסת.

אפשר להתפלל את כל התפילות בבית. אישה אינה חייבת בכל התפילות.

שנה טובה!