השתדלות או חוסר אמונה?

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 24/04/19 13:22 יט בניסן התשעט

שאלה

האם יש דבר כזה השתדלות יתרה? האם כשאדם עושה עוד השתדלות ועוד השתדלות בנושא מסויים זה מעיד על חוסר אמונה? בשלב מסויים כשדבר לא מסתדר צריך להרפות מההשתדלות ולהאמין שדברים ייסתדרו?

תשובה

שלום.

ההשתדלות הרגילה היא לא רק מותרת אלא אפילו רצויה. זו השותפות שלנו עם הקב"ה בתיקון העולם ובקידומו, ונתינת מקום לשפע האלוקי לחול.

מצד שני, ברור שיש מצב שזה כבר עובר את הגבול, , ומעיד על כך שהאדם חושב שהכל תלוי בו.

איפה הגבול? קשה לומר בדיוק. אבל נראה שההנהגה הנכונה היא להתנהג בצורה נורמלית, כלומר השתדלות סבירה ומקובלת, ולפני כן ואחרי כן להתפלל לקב"ה שברכתו תחול במעשי ידינו ובהשתדלותנו. וזה בעצם הדבר הכי חשוב בעניין, שהאדם זוכר כל הזמן שני דברים - שהכח שיש לו לפעול ולהשתדל בא מה', ושהוא אחראי על ההשתדלות והמאמץ ולא על התוצאות.

כל טוב ומועדים לשמחה