הרמ"א היה נגד קבלה?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 12/01/12 11:28 יז בטבת התשעב

שאלה

שלום לרב

למדתי בשבוע האחרון באוניברסיטה שהרמ"א (מהשולחן ערוך) היה מתנגד לקבלה ולא האמין לזה.

קשה לי לקבל. זה באמת נכון?

תשובה

שלום

זהו הבל ורישעות לומר כן.
עייני בתורת העולה לרמ"א פרק יג, כיצד מבאר ע"פ הקבלה את מבנה המזבח. והוא עצמו מביא בכמה מקומות הלכות בשם הזוהר בהגהה לשו"ע.
המהרש"ל אמנם עקץ את הרמ"א (מופיע בתחילת שו"ת הרמ"א) שעסק גם בפילוסופיה, והרמ"א כתב בענוותנותו שהוא ירא להעמיק בקבלה לא פחות מהעמקה בפילוסופיה. אך אין כל קשר בין דברים יפים אלה להכחשת הסוד.
הגר"א כתב על הרמב"ם שלא ראה תורת הסוד, ואולי הרמ"א לא העמיק בה כאחד מגדולי המקובלים. אך ודאי האמין בה, פסק כמותה (כשלא סתרה את הנגלה), והביא אותה כפרשנות כמה פעמים.
על המרצה שלך ללכת ללמוד לפני שהוא מוציא שם רע על רבינו הרמ"א.

כל טוב