הלכות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 07/11/19 11:53 ט בחשון התשפ

שאלה

ההלכות בעצם נכתבו ע"י אנשים חכמים, למה הן קודש קודשים ואנחנו הולכים על פיהן והן לא ניתנות לשינוי?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

ההלכות אמנם מנוסחות על ידי אנשים חכמים, אבל הם לא קובעים את ההלכות לפי שיקול דעתם. חכמי ישראל אינם חבורת מחוקקים שמחליטים על חוקי ההלכה לפי רצונם.

חכמי ישראל כפופים לתורה. ההלכות נקבעות כיישום של התורה. יש דרכי פירוש, יש מסורות עתיקות כיצד להבין פסוקים מסוימים. זה הבסיס להלכה. על בסיס זה נוספו גזרות, תקנות ומנהגים - כולם מבטאים את דבר ד' בתורה ואת רצון ד' כפי שנלמד מהתורה.

עם זאת, יש מרחב מסוים של שינויים שנעשו במשך הדורות ונמשכים גם כיום.

כדי לדעת מה ניתן לשנות בהלכה, וכיצד אפשר לשנות הלכה, צריך להכיר היטב את ההלכה על כל יסודותיה - זה עניינם של חכמי ישראל בכל הדורות וגם בדורנו.