הלכות תפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/11/19 11:17 כו בחשון התשפ

שאלה

האם ספרדים אומרים תחנון ונפילת אפיים ואם כן עד איפה?

אם הציבור התחילו תפילת עמידה ובדיוק הגעתי האם אני ישר מתחיל תפילת עמידה או קודם אומר את מה שלפני תפילת עמידה (בשחרית ברכות השחר פסוקי דזמרה שמע וברכותיה במנחה אשרי יושבי בערבית שמע ברכותיה)?

אם אני לא מספיק לקרות את קריאת שמע וברכותיה והציבור מתחיל תפילת עמידה האם לדלג על קריאת שמע ןברכותיה או לסיים את שמע וברכותיה ואז לעמוד?

מה לעשות אם שליח ציבור מתפלל מהר מדי ואני לאט?

אם נשאר זמן קצר לזמן קריאת שמע בזמנה בשחרית אני קורא קודם את קריאת שמע וברכותיה בזמנה ואז מה אני עושה תפילת עמידה או חוזר לפסוקי דזמרה (ואם עושה תפילת עמידה אחרי איזה קטע בתפילה אני חוזר לפסוקי דזמרה)?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

האם ספרדים אומרים תחנון ונפילת אפיים ואם כן עד איפה?

תשובה: כל העדות אומרות תחנון בשחרית ומנחה, אחרי תפילת עמידה - עיין בסידור

אם הציבור התחילו תפילת עמידה ובדיוק הגעתי האם אני ישר מתחיל תפילת עמידה או קודם אומר את מה שלפני תפילת עמידה (בשחרית ברכות השחר פסוקי דזמרה שמע וברכותיה במנחה אשרי יושבי בערבית שמע ברכותיה)?

תשובה: במנחה ובמעריב מצטרפים מיד לתפילת עמידה. במנחה לא משלימים אשרי. בערבית משלימים אחרי עמידה את כל החלק הראשון שלפני עמידה: קריאת שמע וברכותיה.

בשחרית חייבים לחבר את קריאת שמע וברכותיה לעמידה. לכן בשחרית לא מצטרפים לציבור שעומד בתפילה.

אם אני לא מספיק לקרות את קריאת שמע וברכותיה והציבור מתחיל תפילת עמידה האם לדלג על קריאת שמע ןברכותיה או לסיים את שמע וברכותיה ואז לעמוד?

תשובה: בשחרית יש מספר קטעי תפילה שחייבים לומר לפני עמידה. השאלה על מה ראוי לדלג תלויה בזמן שבידך, עיין בקישור: https://ph.yhb.org.il/02-14-05/

מה לעשות אם שליח ציבור מתפלל מהר מדי ואני לאט?

תשובה: תתחיל להתפלל לבד לפני השליח ציבור, תתכנן את הזמן כך שתגיע לעמידה יחד עם הציבור.

אם נשאר זמן קצר לזמן קריאת שמע בזמנה בשחרית אני קורא קודם את קריאת שמע וברכותיה בזמנה ואז מה אני עושה תפילת עמידה או חוזר לפסוקי דזמרה (ואם עושה תפילת עמידה אחרי איזה קטע בתפילה אני חוזר לפסוקי דזמרה)?

תשובה: משלימים פסוקי דזמרה אחרי כל התפילה.