דיוקים בתפילה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 12/06/20 11:39 כ בסיון התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב

רציתי לשאול שאלה בנוגע להגיית המילים בתפילות וקריאת תהילים.

אם אני קוראת לא נכון מילה והוגה אותה לא נכון בגלל שאני לא יודעת איך להגות, יש מילים שהן קשות או בגלל שאני לא שמה לב ובטעות אומרת מילה בצורה קצת שונה כמו כּ במקום כ (עם נקודה במקום בלי) או טעות בניקוד או כל מיני דברים אחרים שמשנים קצת את המילה. האם זה נורא? האם לחזור ולתקן את המילה? האם זה יכול לשנות את משמעות התפילה ולגרום שאני מתכוונת למשהו אחר? האם יש לשים לב לזה יותר באדיקות? או שזה לא נורא כל כך כשזה קורה?

גם בנוגע לתהילים שאני קוראת, לפעמים יש מילים שאני מנסה כמה פעמים להגות נכון אבל פשוט לא יודעת אם אמרתי אותן נכון.

מה לעשות בקשר לזה? אשמח לשמוע תשובה ממך שאדע להבא מה לעשות.

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

בודאי שיש להשתדל מאד בדקדוק הקריאה, ולהגות את האותיות כדין, ואסור להוריד חזן שאיננו מדקדק בלשון ומחליף א ב-ע, או בולע אותיות. וכדו'. אבל מנהג העולם שאם שינוי הנקוד איננו משנה את משמעות המילה לא מחזירים, אבל בודאי שאת בחורה צעירה ראוי שתרגילי את לשונך להגות "אמרי שפר" גם במובן העיוני וגם במובן הדקדוקי. אבל כשלא משתנה משמעות אין צורך לחזור רק להקפיד מאד. שלא יהיה מברך מגדף חלילה. כמו כן אם הדבר קשה לך מאד אולי תשאלי אנשים שהם בקיאים בהגייה, כגון נשים תימניות או בנות שיודעות להגות מילים נכון, ראוי להתייעץ עמן וללמוד מהן אחת ולתמיד, ולא לחזור על המילים כל פעם שזו עצמה בעיה הלכתית.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ